Koláč s chřestem a anglickou slaninou
Slané koláče chutnají dobře teplé i studené, se salátem i jen tak samotné.
Snad nikdy se nepřejí. Mohou být lehkým letním obědem nebo chutnou zimní večeří. Prostě jak zrovna máte chuť. Stačí znát jen jedno těsto a stovky náplním vám nabídne vaše lednice, trh a zahrada.
Ve Francii jsou slané koláče velice oblíbené a najdete je zde pod názvem „quiche“. Mezi nejznámější patří třeba cibulový quiche nebo quiche Lorraine. Ale do koláčů se dá zapéct téměř cokoliv.
Chybu neuděláte když zvolíte oblíbený sýr. Obzvláště aromatické sýry se v koláči budou vyjímat. Použijte nejrůznější druhy masa a ryb – šunku, kuřecí maso, kousky lososa, slaninu, mořské plody. Nebo naopak maso vynechejte a kombinujte zeleninu. Výtečně se hodí rajčata, pórek, cibule, žampiony, špenát, čekanka, olivy…
Ještě pořád si můžete užívat čerstvý chřest. Já kupuji český, z farmy v Hostíně – ČESKÝ CHŘEST.
Tyto suroviny musí být spojeny tekutou náplní. Její základ bývá většinou smetana – ke šlehání nebo i zakysaná a vejce. Často se přidává i sýr. Ochutit stačí solí a pepřem, ale čerstvé bylinky budou jistě také výbornou volbou.
Náš dnešní quiche – koláč, bude s rostlinou, která je teď nejvíce aktuální. S chřestem. Použila jsem chřest zelený, ale ten můžete klidně nahradit bílým. Připravte se však na to, že chuť koláče bude pak trochu jiná.
Recept na těsto používám vždycky ze skvělé kuchařské knihy„Umění francouzské kuchyně“ od Julie Child. Vyzkoušejte, budete jím fakt nadšení. Jako i ostatními recepty od této geniální autorky.
Suroviny na těsto
- 280 g hladké mouky
- 1 lžička soli
- 1/4 lžička cukru
- 200 g vychlazené Hery máslová příchuť
- asi půl hrnku ledové vody – podle potřeby
Příprava těsta
Mouku, cukr, sůl a Heru dejte do velké mísy. Pracujte rychle, aby se Hera co nejméně ohřála. Z uvedených surovin za malou chvíli uhnětete něco jako hrubou strouhanku. Těsto ještě není úplně spojené.
Teď přidejte vodu, ale zatím jen tak polovinu množství, které jste si připravili. Vypracujte hladké těsto, které bude krásně držet pohromadě a nebude lepit. Uválejte z něj kouli, kterou zabalte do potravinářské folie a nechejte asi hodinu v mrazáku.
Po hodině těsto vyndejte a rozválejte na pomoučené ploše. Připravte si formu na koláč. Může to být rozevírací dortová forma nebo keramická forma s nízkým okrajem. Záleží na vás. Průměr přibližně 24–26 cm.
Formu vymažte lehce máslem a přeneste do ní vyválené těsto. Bude nejen na dně, ale musí mít také vysoký okraj, aby vám z něj nevytekla náplň. Těsto na dně propíchejte vidličkou, položte na něj pečící papír a na ten vysypte fazole. To proto, aby se nám těsto nenafouklo.
Pečte asi 10 minut při teplotě 200 °C. Po této době sundejte z koláčového základu pečicí papír s fazolemi a dopečte ještě asi 5 minut. Vyndejte z trouby a nechejte vychladnout. Nyní je základ připravený k naplnění.
Suroviny na chřestovou náplň
- svazek zeleného chřestu
- 100 g anglické slaniny
- 1 cibule
- sůl a pepř
- 250 ml smetany ke šlehání
- 3 vejce
- 100 g nastrouhané goudy
- kousek másla
Příprava náplně a dokončení koláče
Cibuli nakrájejte nadrobno. Anglickou slaninu na malé kostičky. Chřest očistěte. Stačí odkrojit zaschnutý konec stonku. Ve velké pánvi rozpusťte kousek másla, na kterém osmahnete cibuli a anglickou slaninu dokřupava. Až je téměř hotov, přidejte na chvíli stonky chřestu, které jen lehce opečete ze všech stran.
Smetanu smíchejte s vejci, ochuťte solí a pepřem. Přidejte najemno nastrouhaný sýr a tuto směs nalijte na koláčový základ.
Na koláč naskládejte kousky chřestu. Krásně se do směsi smetany a vajec ponoří. Celé dílo završte tím, že náplň posypete směsí cibule a anglické slaniny. Opět se všechno pěkně ponoří do náplně.
Pečte v polovině trouby, na 190 °C, 35–40 minut. Povrch koláče ztuhne a zezlátne.
Nechejte trochu vychladnout. Horký se krájí špatně. Podávejte třeba s kopečkem ochucené zakysané smetany a salátem. Nebo prostě jen tak. 🙂
Dobrou chuť přeje Elly.