fbpx
Léto,  Ostatní,  Recepty,  Sezóna,  Testování

Prázdniny. Čas džemů, marmelád, sirupů a domácích šťáv. Jak je děláte vy?

Každý rok se těším, až si přes léto připravím hromadu jahodových džemů do zásoby. Přes to nejede vlak a vloni jsem tuhle aktivitu trestuhodně zanedbala. A taky mi jahodový džem dost chyběl. Letos jsem vyrazila na nákup krásných jahod na trh a koupila dva plné košíky, celých šest kilo!

Z většiny jsem uvařila džem, samozřejmě byly i jahodové knedlíky, koktejl, něco jsem zamrazila a upekla úžasné jahodové mufiny.

K ruce jsem si vzala dva pomocníky. Thermomix, díky kterému jsem mohla vařit džem a zároveň si hrát s Žofinkou anebo být na zahradě. Za půl hodiny byl džem hotový, já jsem ho jen přelila do čistých sklenic a zavřela. Samozřejmě otočila vzhůru dnem, aby víčko „chytlo“ a džem se nezkazil.

No a pomocník číslo dvě? Zavařovací produkty Dr. Oetker. Ještě před pár lety jsem sháněla přírodní pektin v různých, většinou alternativních eshopech. Pak mi ale udělala radost má oblíbená značka a tak zavařuji už jen s jejich přírodním pektinem a želírovacími cukry. Želírovací cukr jsem si oblíbila se stévií a jinak používám Gelfix Super a Gelfix Extra. Super je určený pro zralejší a sladší ovoce a potřebujete k němu jen 350 g cukru na kilo ovoce. Extra je pro méně zralé a méně sladké ovoce a použijte k němu půl kila cukru na kilo ovoce.

Džem se povedl! Mám velkou zásobu a už se těším na dozrávající rybíz…