Letní dort s mascarpone, tvarohem a hromadou čerstvého ovoce. To chcete vyzkoušet!
Na zahradě mi dozrávají maliny, černý a bílý rybíz a taky pomalu ostružiny. A naši mají pod špendlíkem hromadu opadaných zralých plodů. Toho přece musím využít. Navíc jsem si z Formaggerie dovezla mascarpone a čerstvý tvaroh. Pak už se nemusím ani rozmýšlet. Bude nějaký super a svěží koláč. Nebo dort. Jak chcete…
Potřebujete
- 150 g třtinového cukru
- 3 vejce
- 125 g změklého másla
- 300 g hladké mouky
- ½ balíčku prášku do pečiva
- špetka soli
na krém
- 120 g třtinového cukru
- 250 g tvarohu
- 250 g mascarpone
- 1 žloutek
na dokončení
- přibližně 300 g libovolného čerstvého ovoce
Cukr vyšlehejte s vejci do krémové hmoty. Já šlehám v kuchyňském robotu, aktuálně tedy v Thermomixu. Šlehejte dokud nebude žlutá pěna pěkně nadýchaná. Přidejte změklé máslo a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec špetka soli. A umíchejte těsto. Nelekejte se, nebude příliš tekuté.
Připravte si rozevírací dortovou formu. Na dno použijte kus pečícího papíru. Já ho vždycky do formy přivřu a pak odstřihnu nůžkami přečuhující papír. Boky vymažte máslem nebo olejem. Do formy přendejte těsto a povrch uhlaďte.
Mísu robota umyjte a dejte šlehat cukr, žloutek a tvaroh. Až se spojí, nechejte robota běžet na nižší otáčky a postupně, po lžicích, přidávejte mascarpone. Tak dlouho, až bude všechno zašlehané a budete mít krásný krém. Někdy přidávám i trochu vanilky, někdy sladím medem.
Krém uhlaďte na těsto a nahoru naskládejte ovoce. Já si nechávám hrst ovoce ještě stranou, většinou maliny a naskládám je až na upečený dort.
Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C. Bude to trvat přibližně 45 – 50 minut.
Vyndejte z trouby, na mřížku. Nechejte vychladnout a vyndejte z formy.
Podávejte vychlazené.
Nákupní seznam
Máslo, mascarpone i tvaroh mám z prodejen La Formaggeria Gran Moravia
Ovoce z vlastní zahrady a vajíčka od sousedů 🙂