fbpx
Hlavní jídla,  Recepty

Pomalu pečená trhaná kachna s kořenovou zeleninou a naanem

Hledala jsem teď v archivu fotku kachny se zelím, pro listopadové stories na instagramu koření Avokádo, který plním svými recepty a tipy. Zjistila jsem přitom, že mám v archivu tolik kachních receptů, a na blogu téměř žádný. Velká škoda! No a protože listopad je za dveřmi a listopad je měsícem svatomartinských hodů, pár vám jich tady naservíruju. Doufám, že máte kachní maso rádi jako my. Pravdou je, že s knedlíkem a se zelím kachnu jíme zřídka. Spíš si ráda hraju s recepty.

Upeču pomalu celou kachnu, maso natrhám vidličkou, rozdělím do sáčků a zmrazím. No a potom mám připravený základ na takové blbosti jako je dnešní recept 🙂 V obou mých kuchařkách najdete podobných tipů více. Jak si jedním vařením nebo pečením připravit základ na další obědy i večeře a ušetřit tak čas. Kachnu pro účely „šup do mrazáku“ peču jen se solí a kmínem. Takový základ. Protože se pak dá ještě různě doladit.

Jako přílohu pro dnešní kachnu jsem zvolila naan. Mám ráda koriandrový a česnekový, ale i ten obyčejný bez příchuti je super. Můžete použít i pita chléb, skvělá bude i tortilla. My jsme si s Tony nedávno koupily samotný chleba ve stánku s kebabem a daly do něj doma upečené maso. Výborný nápad!

Potřebujete

  • maso z pomalu pečené kachny
  • šťáva a tuk z pomalu pečené kachny
  • 4 mrkve
  • 3 petržele
  • polovina celeru
  • svazek jarní cibulky
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • sůl a pepř
  • 3 lžíce Bzeneckého jablečného octa
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • koriandrový naan
  • 2 lžíce sádla

Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Jarní cibulku nakrájejte na kolečka. Zelené části odložte stranou. Ve velké pánvičce rozpusťte sádlo a dejte na něj opékat cibuli i bílé části jarní cibulky. Opékejte přibližně tři minuty. Přidejte kořenovou zeleninu nakrájenou na nudličky. Osolte a opepřete, ochuťte rozmačkaným česnekem. Promíchejte a společně opékejte dokud nezačne zelenina zlátnout.

Zalijte zeleninu jablečným octem. Promíchejte, zvyšte teplotu a nechejte ocet odpařit. Zasypejte cukrem a přidejte šťávu z pečení kachny.

Ještě dále vařte, dokud nebude zelenina trochu měkká. Ne úplně rozvařená! Měla by zůstat křupavá.

Naan nahřejte a dejte na něj zeleninu, na zeleninu kachní maso a nakonec posypejte zelenou jarní cibulkou.

Místo naanu můžete použít také našlehanou bramborovou kaši nebo opékané brambory.