Vánoční košíčky s čokoládovým krémem a pomerančovým džemem
Košíčky všech možných velikostí nebo také tartaletky, chcete-li, jsou u nás doma jedním z nejoblíbenějších druhů cukroví. Miluje je hlavně pan Božský, který mě vždycky nutí připravit aspoň dva druhy. Nebo jako, úplně mě nenutí, ale vím, že ho to potěší a má je rád.
Do košíčků můžete naplnit také domácí vaječný likér. Já jsem doplnila džemem z pomerančů, lehce nahořklým, i s kůrou. Povedly se báječně a určitě se podle našeho receptu povedou i vám. Pomeranče teď kupuju v La Formaggeria Gran Moravia. Vozí je z Itálie a ta chuť!!!
Pardon za malé fotky a nulový foodstyling. Recept je z roku 2015 a nemůžu najít originály fotek. To jsem celá já 🙂
Potřebujete
Těsto
- 300 g hladké mouky
- 200 g vychlazeného másla
- 100 g cukru moučka
- 3 žloutky
- kůra z 1 pomeranče
Krém
- 30 g cukru
- 40 g vody
- 2 g kakaa
- 1 lžíce pomerančové šťávy
- 100 g kvalitní čokolády s vysokým obsahem kakaa
- 250 g másla
Čokoládová poleva
- 250 g kvalitní čokolády
- 100 g smetany ke šlehání
Dovnitř – pomerančový džem
Na ozdobu – kousky kandované pomerančové kůry
Pamatujte, že tentokrát musíte mít všechny suroviny na těsto hodně dobře vychlazené.
Ve velké míse smíchejte sypké suroviny – mouku, cukr a kůru z velice dobře omytého pomeranče.
Po promíchání sypkých surovin přidejte máslo – vychlazené a nakrájenou na malé kostičky. Teď musíte pracovat rychle, protože těsto musí zůstat co nejvíce studené. Ideální je nejdříve rychlým mačkáním vypracovat sypkou drobenku, do které přidáte žloutky. Opět pracujte rychle a vypracujte hladké, měkké těsto. Já se přiznám, za mě maká v této chvíli robot. Těsto ručně nezadělávám.
Z těsta připravte hroudu, kterou zabalíte do potravinářské folie a necháte v lednici minimálně 1 hodinu, ideálně do druhého dne.
Vychlazené těsto naplňte do kovových nebo silikonových forem na košíčky. Není potřeba ničím vymazávat ani vysypávat. Půjdou krásně vyklopit. Z těsta si vždy odloupněte kousek, který namáčkněte do celé formičky tak, aby ve vzniklém košíčku zůstal po upečení prostor na krém.
Pečte v troubě vyhřáté na 150 °C (horkovzduch), 30 minut.
Po upečení košíčky vyklopte a nechejte úplně vychladnout.
Připravte si krém. Cukr, vodu a kakao svařte společně v malém hrnci. Přidejte nalámanou čokoládu. Uvaříte hladkou a hustou čokoládovou hmotu, kterou nechejte vychladnout. Do vychladlé hmoty zašlehejte změklé máslo. Krém nechejte hodinku vychladit v lednici. Potom jej naplňte do cukrářského zdobícího sáčku.
Připravte si upečené a vychlazené základy z těsta. Cukrářským sáčkem udělejte na každý kousek pouze jednu řadu krému – uzavřené kolečko. Do něj dejte pomerančovou marmeládu. Nyní můžete košíček dokončit a krémem skrýt marmeládu, dodělat na košíčku špičku.
Hotové košíčky dejte pořádně vychladit do lednice. Ideálně do druhého dne, aby se s nimi dobře pracovalo.
V hrnci přiveďte k varu smetanu. Odstavte a nalámejte do ní čokoládu. Nechejte pět minut stát a umíchejte hladkou čokoládovou polevu. Do ní rychle a lehce namáčejte připravené košíčky s krémem. Ozdobte kouskem kandované pomerančové kůry.
Opět dejte vychladit.