fbpx
Hlavní jídla,  Recepty

Růžičková kapusta s kousky kuřecího masa a křupavými bramborovými noky

Jistě jsem to už mnohokrát psala, ale růžičková kapusta je vedle dršťkové polévky další jídlo, které mě naučil milovat pan Božský. Já jsem ji měla spojenou s nedobrou polévkou, plnou rozvařené zeleniny, včetně šedých kuliček kapusty. Tou, kterou jsme neměli rádi ve školní jídelně. Jenže růžičková kapusta je taková hvězda! Vůbec není upocená šedá koule, kterou propašujeme dětem do polévky. Je to křupavá pecka, plná zajímavé chuti. Jo, když se dobře připraví.

Kromě dýně, zelí a ořechů je to další surovina, která patří k podzimnímu a zimnímu počasí. Její příprava je snadná a rychlá. Naopak. Dlouhé vaření nebo pečení jí moc neprospívá.

1635846859872.jpg (370 KB)

Růžičkovou kapustu stačí opravdu krátce opéct na pánvi nebo povařit. Třeba v polévce. Já ji mám však nejraději na pánvičce, s kvalitním olivovým olejem, lehce osolenou, s masem i bez. Skvěle ji doplňuje slanina a také vlašské ořechy. Nic nezkazíte kapkou smetany. Jako příloha se hodí úplně cokoliv. Nebojte se použít kroupy, kuskus, quinou, ale i rýži, brambory nebo nic.

Tentokrát jsem ji spojila s kousky kuřecího masa a oblíbenými noky. Použila jsem božský olivový olej z Olivum.cz. Ze španělské olivové farmy Nobleza del Sur. Vybrala jsem Eco Day s výraznější, lehce nahořklou chutí. Ke kapustě se hodí perfektně. Kdybyste šli na nákup, nezapomeňte zadat slevový kod OLIVOVA-ELLY pro slevu 10%.

Suroviny

  • 2 kuřecí prsa
  • 500 g čerstvé růžičkové kapusty
  • polovina středně velkého květáku
  • 1 velká cibule
  • olivový olej Nobleza del Sur Eco Day
  • 500 g chlazených bramborových noků 
  • oblíbená směs koření nebo bylinek
  • 1 lžíce kremžské hořčice
DSC_1418.jpg (114 KB)

Ve velké pánvi (já teď používám téměř vždycky litinovou pánev) zahřejte olej a vsypejte na něj najednou nahrubo nakrájenou cibuli, přepůlené kapustičky, kousky kuřecího masa a menší růžičky květáku. Opékejte společně, míchejte. Ochuťte kořením, solí.

Maso změní barvu, nejprve na bílou a potom místy do zlatova, opečenou. Kapusta i květák musí pořád zůstat křupavé. Ke konci přidejte kremžskou hořčici a zalijte 2 dcl vody nebo vývaru. Chvíli ještě zprudka vařte, část tekutiny se odvaří. 

Noky opečte na vedlejší pánvi s trochou oleje. Dokřupava. Všechno promíchejte a podávejte.