fbpx
Dezerty,  Recepty

Kynutý koláč na plech s rebarborou, tvarohem a drobenkou

Pekla jsem minulý víkend úplně úžasný koláč. S rebarborou. Miluju rebarboru už od dětství. Rostla nám v rohu, ve stínu, na dvoře. Jako děcka jsme si vždycky utrhli jeden stvol a kousali ho. Šklebili se u toho, jak byl kyselý. Pak z rebarbory babička uvařila kompot, maminka upekla koláč a svět byl báječný 🙂

Dnes rebarbora roste i v mém stínu zahrady a dobroty z ní peču já. Doufám, že jednou budou i moje děti vzpomínat na své dětství s láskou, jako já. A nejen s rebarborou…

Potřebujete

těsto

  • 450 g polohrubé mouky
  • 400 ml mléka
  • 100 g měkkého másla
  • 20 g čerstvého droždí
  • špetka soli
  • 50 g cukru krupice
  • 2 vejce
  • 500 g polotučného tvarohu ve vaničce
  • 2 vejce
  • 100 g cukru krupice

drobenka

  • 220 g hrubé mouky
  • 150 g cukru krupice
  • 70 g másla
  • asi 6 velkých stvolů rebarbory

Ohřejte si mléko tak, ať je vlažné. Rozmíchejte v něm jednu lžíci cukru a jednu lžíci mouky. Rozdrobte droždí a nechejte vzejít kvásek – na povrchu budou bubliny.

Mezitím vyšlehejte celá vejce s cukrem do krémova. Přidejte máslo, mouku, mléko s kváskem a špetku soli.
Vznikne celkem řídké těsto, které nechejte přibližně hodinu odpočívat na teplém místě.

Ke konci kynutí začněte šlehat cukr a vejce na tvarohovou náplň. Opět ať jsou krémová. Poté opatrně vmíchejte tvaroh. Já zašlehávám metličkou.

Vykynuté těsto vylijte na plech vyložený pečícím papírem. Použila jsem plech o velikosti cca 30 x 40 cm, s vyšším okrajem. Těsto roztáhněte po celém plechu, ideálně stěrkou lehce potřenou olejem. S tou se mi pracuje nejlépe.

Na těsto vylijte tvarohovou náplň. Je taky celkem tekutá, nelekejte se, možná se rozlije i do stran, kolem těsta. Nevadí.
Nahoru naskládejte na kousky nakrájenou rebarboru. Zaskládejte celý povrch.
Umíchejte suroviny na drobenku a rebarboru drobenkou pokryjte.

Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C, dozlatova, což je asi 45 minut.
Nechejte vychladnout a krájejte.

Nákupní seznam

Rebarboru mám ze zahrady, jestli nemáte, tak v sezoně bývá i na trhu a marketu.

Tvaroh, máslo a mléko – na ty chodím do La Formaggeria Gran Moravia.

Nádherné barevné hrníčky a talířky mám od Můj šťastný domov.