Květákové placičky s ovesnými vločkami a něčím dobrým navíc
Když jsem byla dítě, tak květákové placičky byly na oběd i večeři doma celkem často. Maminka do nich přidávala někdy šunku, jindy suchý salám nebo třeba rybí filé. Placičky tak byly pokaždé trochu jiné, ale vždycky výborné!
- 1 květák
- cca 200 g ovesných vloček
- 4 vejce
- 150 g na kostičky nakrájené Vysočiny
- 1 stroužek česneku
- 150 g goudy
- zelená petrželová nať
- sůl
- pepř
- muškátový oříšek
Květák nejprve rozeberte na růžičky a vložte do vroucí osolené vody. Uvařte doměkka. Sceďte a nechejte vychladnout.
Dejte do mísy a rozmačkejte vidličkou. Vajíčka dejte do robota se šlehací metlou a vyšlehejte do lehce nadýchané pěny. Přidejte do ní rozmačkaný květák a přisypávejte ovesné vločky. Možná nebudete potřebovat celých 200 g, možná budete potřebovat i více. Vše záleží na velikosti květáku i na tom, jak moc je měkký.
Dochuťte solí, muškátovým oříškem a pepřem, propasírovaným česnekem. Nechejte dvacet minut odpočinou, vločky do sebe nasají vlhkost.
Nakonec přidejte na kostičky nakrájenou Vysočinu, nasekanou petrželku a nahrubo nastrouhanou goudu.
V pánvičce rozehřejte olej nebo sádlo a smažte malé placky. Placky můžete také naskládat na plech vyložený pečicím papírem a upéct v troubě vyhřáté na 200 °C, dokud nezačne povrch tmavnout.
Můžete doplnit česnekovým dipem a čerstvou zeleninou.