fbpx
Hlavní jídla,  Recepty

Guláš! Jednoduché jídlo s naprosto skvělou chutí.

Guláš. Ať už vepřový nebo hovězí, je to prostě pecka jídlo. Jeho příprava vám zabere chvilku – nakrájet maso a cibuli a zarestovat v hrnci. Pak už jen občas mícháte. Já teda na guláš nedám dopustit na pomalý hrnec nebo Thermomix, kde vlastně ani nemícháte…Navíc díky pomalému vaření je guláš ještě o kousek lepší.

Potřebujete

  • 1 kg vepřové plece
  • 500 g cibule
  • 1 balení Guláš maďarský
  • 4 stroužky česneku
  • 4 lžíce rajského protlaku
  • sůl a pepř
  • sádlo

Oloupanou cibuli nakrájejte nahrubo. Maso nakrájejte ostrým nožem na kostky o velikosti asi 5 x 5 cm.

Na plotnu dejte velký hrnec a rozehřejte v něm sádlo a dejte na něj opékat cibuli. Plotnu mějte zapnutou na střední teplotu, cibule musí krásně zezlátnout, ne se spálit. Až je krásně zlatavá, přidejte maso a opékejte dál, dokud nezmění barvu. Poté ho zasypejte kořením. Promíchejte. Zalijte vodou a přidejte protlak, 2 lžičky soli, prolisovaný česnek a trochu černého pepře.

Vařte pod poklicí, dokud není maso měkké. Kdo chce, může guláš zahustit. Do menší hrnce si odlijte 3 naběračky tekutiny z guláše a nechejte vychladnout. Potom přidejte 3 až 4 lžíce hladké mouky a pořádně rozšlehejte metličkou. Po trochách a za stálého míchání vlijte do guláše a 20 minut provařte.

Podávejte s knedlíkem, chlebem nebo špeclemi. Jak máte rádi.

Článek vznikl ve spolupráci s kořením