Red Velvet – zamilované mini dezerty
Red Velvet je klasický dort, který je krásný a velice chutný. Vyzkoušeli jsme recept ze skvělého časopisu GURMET.
Dostala jsem za úkol vyrobit zamilované dezerty na zakázku. Pohrála jsem si s receptem na red velvet cake, který byl v časopisu Gurmet, a vyrobila dva druhy extra zaláskovaných pamlsků. Kolečka, které jsem vytvarovala formičkou na foodstyling a z odkrojených kusů těsta také skleničky.
Krém jsem zvolila jednoduchý, z mascarpone, a recept jsem si trochu přizpůsobila. Dopadl na jedničku a doufám, že si na něm pochutná mnoho zamilovaných párů.
Potřebujeme
- 250 g hladké mouky
- 1/2 kostky másla (125 g)
- 250 g cukru krupice
- 2 vejce
- 250 ml podmáslí
- červená gelová barva
- 2 lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
krém
- 500 g mascarpone
- 300 ml smetany ke šlehání
- cukr podle chuti
- vanilkový prášek
na ozdobu
- maličká cukrová srdíčka, barevné sypání, oplatek, sušenka …cokoliv máme rádi
Postup
Nejdříve ze všeho si dáme vyšlehat cukr a máslo. Šleháme asi tři minuty a přidáme vejce. Šleháme tak dlouho dokud není směs krásně krémová.
Troubu si předehřejeme na 170 °C a připravíme si plech vyložený pečicím papírem. Rošt v troubě dáme doprostřed.
Do vyšlehaného cukru, vajec a másla přidáme mouku, do které jsme vmíchali špetku soli a prášek do pečiva. V podmáslí rozšleháme potravinářské barvivo (podle druhu barvy, stačí asi tak 1 lžička) a tuto barevnou směs přidáváme také do mísy s těstem. Důkladně promícháme. Pokud za nás míchá robot, mícháme na nižší otáčky.
Těsto vylijeme na připravený plech a pečeme ve vyhřáté troubě asi 20 – 30 minut.
Při pečení korpusu si připravíme krém. Do šlehače dáme mascarpone, smetanu ke šlehání, cukr a vanilkový prášek nebo extrakt. Vyšleháme do hladkého krému.
Z upečeného a úplně vychladnutého základu vykrajujeme kulatou nerezovou formou na foodstyling kolečka. Formu potom vyložíme průhlednou páskou na dezerty a do každé dáme jedno kolečko těsta. Na těsto navršíme trochu krému, potom můžeme dát ještě jedno kolečko z těsta a opět krém. Nahoře ozdobíme podle naší vlastní fantazie.
Z odkrojených částí můžeme ještě vytvořit další dezerty do skleniček. Nadrobíme vrstvu na dno skleničky, potom krém, opět nadrobená vrstva, a opět krém.
Můžeme přidat trochu ovoce (ideálně červeného).