fbpx
Polévky,  Recepty

Jemný a voňavý žampionový krém se Staročeskou slaninou

Počasí jak na houpačce. Já jsem spokojená. Po dnech teplého počasí, kdy jsme byli téměř pořád venku, přichází zase čas zavřít se chvíli doma a uvařit si polívku. A vydržet, než polívky zase vyměníme za gril.

Krémové husté polévky nemá v oblibě každý. My je milujeme doma všichni. Navíc s mým pomocníkem Thermomixem je i ta práce na krémových polévkách snazší. Uvaří a rozmixuje se v jednom hrnci. Žádné další nádobí navíc.

Na úžasnou krémovou polévku se žampiony potřebujete:

  • přibližně 200 – 250 g žampionových odřezků, nožiček (ale můžou být i celé žampiony)
  • 4 středně velké brambory
  • 150 g cibule
  • 3 lžíce sádla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 litr zeleninového nebo masového vývaru
  • 200 ml smetany na vaření
  • sůl a pepř
  • 1 bobkový list Avokádo
  • pár snítek petrželové nati
  • trocha čerstvého tymiánu (nebo 1/2 lžičky sušeného)

na ozdobení

Cibuli nakrájejte nahrubo a dejte restovat na zahřáté sádlo do hrnce. Až bude cibule opečená do sklovita (průhledná) přidejte žampionové nožičky a odřezky, nakrájené na kousky.

Restujte přibližně osm minut a přidejte oloupané, na malé kousky nakrájené brambory. Ještě pár minut restujte. Ochuťte solí (přibližně 1 lžičkou) a pepřem. Zasypejte moukou, promíchejte a zalijte vývarem.

Přidejte bobkový list, petrželovou nať, tymián a vařte, dokud nebudou brambory měkké, minimálně však 15 minut. Dolaďte chuť solí a pepřem.

Vyndejte bobkový list. Přelijte do výkonného mixéru nebo použijte ponorný mixér. Rozmixujte dohladka. Zjemněte smetanou a ještě prohřejte.

Tenké plátky Staročeské slaniny opečte na pánvičce dokřupava. 

Žampionový krém podávejte ozdobený křupavou slaninou a zelenými lístky. Skvěle chutná pažitka a polníček, ale také petrželka nebo pár lístků rukoly.

Recept vznikl pro Krásno, s použitím koření Avokádo.