fbpx
Nezařazené

Zapečené slané palačinky s trvanlivým salámem a sýrem

Trvanlivému salámu se říká taky suchý salám. To je takový divný název, když vlastně tyhle salámy jsou pěkně mastné. Ale název mastný salám by zněl divně, co myslíte? Suché salámy, jsou trvanlivé salámy a je na nich super, že vám vydrží na výletě.

No, to je fuk. Já jsem vzala trvanlivý salám Pomlázkový, který můj muž vykoledoval. Je to limitka z Krásna. Ano, píšu vám to pozdě. Mívají ho na Velikonoce. Myslete si na to (dala bych si to na vašem místě do kalendáře), ať ho příští rok nakoupíte pro chlapy, co přijdou na koledu.

Když nemáte Pomlázkový, dejte tam klidně šunku nebo jiný trvanlivý salám. Prostě kus masa.

Na palačinky

  • 150 g hladké mouky
  • ½ lžičky soli
  • špetka cukru moučka
  • 2 vejce
  • 2-3 lžíce rozehřátého másla
  • 300 ml polotučného mléka

Na náplň

Všechny suroviny na palačinky společně promíchejte v mixéru. Mixér je ideální, protože díky němu bude těsto perfektně hladké. Pokud mixér nemáte, pracujte ve velké míse. Nejprve smíchejte mléko, máslo a vajíčka. Prošlehejte metličkou. Po trochách přidávejte špetku cukru, sůl a mouku. Vždycky prošlehejte. Ať nejsou v těstě hrudky.

Těsto nechejte půl hodiny odstát.

V jiné míse smíchejte pomazánkové máslo, natrhanou mozzarellu a nahrubo nastrouhanou goudu. Dochuťte prolisovaným česnekem a bylinkovou solí. 

Usmažte palačinky. Z uvedeného množství vyjde asi 4 až 6 palačinek, podle toho jak velké a silné je budete dělat. Nechejte je vychladnout. Potom každou palačinku namažte připraveným krémem, posypejte nasekanou petrželovou natí a na to všechno naskládejte salám nakrájený na plátky a potom ještě na proužky. Pevně palačinku zaviňte. Každou palačinku nakrájejte přibližně na 4 kousky. Podle toho, jak vysokou zapékací nádobu máte připravenou. 

Do zapékací nádoby naskládejte naplněné roládky. Dejte do trouby vyhřáté na 170 °C a zapékejte dozlatova, asi 20 minut. 

Podávejte jako zajímavou večeři, ideálně s listovým salátem.

Recept vznikl pro Krásno.