Den mikroregionu Mohelnicko a pět úspěšných receptů
Čas od času přijmu pozvání na nějakou veřejnou akci, která je spojená s jídlem. Přiznám se, že kývnu opravdu jen občas, protože mám neustále pocit, že mi chybí čas na zahradu a rodinu, a tak se snažím víkendy moc nepracovat. Ale akci, kterou pořádal svazek obcí Mohelnicko, jsem nemohla odolat.
Dostala jsem totiž super úkol – uvařit několik jídel ze surovin od lokálních menších producentů. Skvělá výzva, když máte vařit z tvarůžků, troubelické čokolády, mléčných i levandulových produktů a taky z uzeného masa. To jsem ještě nedělala, to mi půjde!
Na pomoc jsem si vzala mou úžasnou Tony, která se v kuchyni umí opravdu otáčet. Podle toho to taky vypadalo na našem stánku. Jsme sehraná dvojka. Asi si otevřeme bistro 😀
Všechna jídla měla obrovský úspěch a já tímto moc děkuji všem návštěvníkům. Vydaly jsme asi 170 degustačních porcí. A poptávka po receptech byla obrovská. Tak jsem je pro vás připravila.
ČOČKOVÝ SALÁT S KRUŠOVÝM UZENÝM MASEM
- 500 g čočky
- 2 červené cibule
- 2 barevné papriky
- rukola
- 2 jablka z Úsovska
Zálivka
- 1/2 sklenice olivového oleje
- 2 lžíce plnotučné hořčice Avokádo
- 1 lžíce Francouzské hořčice Avokádo
- 3 lžíce citronové šťávy
- sůl a pepř podle chuti
a k tomu
Čočku uvařte v osolené vodě. Sceďte. Přidejte k ní na tenká půlkolečka nakrájenou cibuli, na kostičky nakrájenou papriku, na kostičky nakrájená jablka a rukolu. Ze všech surovin umíchejte zálivku a tou přelijte připravený salát.
Uzené maso, nakrájené na plátky, opečte na grilu nebo na pánvi. Podávejte s připraveným salátem.
CHLEBOVÉ PLACKY NA GRILU A GRILOVANÝ OŠTĚPEK
- 1 kg hladké mouky
- 1 kostka čerstvého droždí
- 2 lžíce cukru
- 600 ml teplého mléka Doubravský dvůr
- půl lžičky soli
- 4 lžíce olivového oleje
dále budete potřebovat
- ovčí oštěpek Ofčí farma Brníčko
- Cibuláda čatní Via Delicia
- Džem z lesních brusinek Via Delicia
Ze všech surovin na chlebové placky umíchejte nelepivé těsto. Já jsem pracovala v Thermomixu, tudíž jsem nečekala, až mi kvásek udělá bublinky, ale rovnou jsem do přístroje dala všechny suroviny. Těsto nechejte kynout asi půl hodiny až hodinu. Bude vám téměř utíkat z mísy 🙂
Z těsta utrhujte kousky, které vyválíte malým válečkem a pečete na grilu. Pěkně zvolna, z obou stran. Není potřeba trouba. Zároveň na grilu ugrilujte oštěpek.
Podávejte oštěpek s plackami z grilu a k tomu cibuládu a džem z lesních brusinek.
SLANÁ PALAČINKA SE SALÁTEM A GRILOVANÝMI KUŘECÍMI PRSÍČKY
palačinky
- 600 ml mléka Doubravský dvůr
- 250 g hladké mouky
- 50 g másla
- 4 vejce
- špetka soli
Náplň
- Polníček nebo směs listových salátů
- čerstvý sýr Doubravský dvůr
- Grilovaná kuřecí prsa
- koření Kuře gril Avokádo
- Cherry rajčata
- Olivový olej
- sůl a pepř
- trocha citronové šťávy
- majonéza
Ze surovin na palačinky umíchejte hladké těsto. Nechejte asi hodinu odpočinout v lednici. Usmažte palačinky.
Připravte si salát – do mísy dejte polníček, na poloviny nebo čtvrtiny překrojená rajčata a nadrobte čerstvý sýr. Přelijte zálivkou z oliváče, soli, pepře, citronovou šťávou. Můžete přidat i majonézu.
Kuřecí prsa marinujte ve směsi olivového oleje, grilovacího koření. Nechejte pár hodin v lednici a grilujte.
Maso nakrájejte na plátky a podávejte se salátem a palačinkami.
LEVANDULOVÝ TERMIX S TROUBELICKOU ČOKOLÁDOU
- 400 ml polotučného mléka
- špetka vanilky nebo vanilkový extrakt
- 100 g cukru krupice
- 30 g másla
- 1 balíček vanilkového pudingu
- 500 g polotučného tvarohu
- 50 ml levandulového sirupu z Levandulového statku Bezděkov
- 100 g Čokoládové slasti bílé z Čokoládovny Troubelice
300 ml mléka dejte zahřívat v hrnci na plotnu. V misce smíchejte metličkou zbylé mléko, vanilku a vanilkový puding v prášku. Promíchejte a pomalu nalijte do horkého mléka v hrnci. Míchejte a zahřívejte. Vařte tak dlouho, až puding zhoustne. Přidejte do něj máslo i cukr a ještě chvilku vařte.
Přelijte do misky, překryjte potravinářskou folií (to aby se vám na povrchu nevytvořil škraloup) a nechejte úplně vychladnout.
Poté šlehačem postupně zašlehejte tvaroh a levandulový sirup. Servírujte do misek a ještě přelijte Čokoládovou slastí bílou.
TVARŮŽKOVÝ TATARÁK
- 20 olomouckých tvarůžků
- 2 červené cibule
- 2 lžíce Francouzské hořčice Avokádo
- 1 lžíce oleje
- 4 lžíce sekané pažitky
- špetka mleté pálivé papriky Avokádo
- Pepřové koření Avokádo
- sůl
- 4 lžíce majonézy
Tvarůžky nasekejte najemno. Já jsem opět použila Thermomix. Přidejte všechny ostatní suroviny. Nechejte pár hodin uležet a namažte na chleba.
Děkujeme všem úžasným místním producentům. Je to moc hezké, ochutnávat poctivé jídlo. Na všechny najdete proklik u jednotlivých receptů.
Děkuji i MAS Mohelnicko za pozvání.