fbpx
Nápoj,  Recepty,  Testování

Užijte si přípravu letních sirupů. Co všechno dozrává?

Léto je ideální čas pro přípravu domácích sirupů, které můžete využít pro osvěžující nápoje, dochucení čajů nebo jako sladidlo do dezertů. Červenec a srpen nabízí širokou paletu čerstvých surovin, které můžete využít. Zde je několik nápadů, z čeho můžete připravit lahodné domácí sirupy během těchto teplých měsíců.

Jedním z nejoblíbenějších plodů pro přípravu sirupu v tomto období jsou maliny. Malinový sirup má výraznou sladkokyselou chuť a je skvělý do limonád nebo na palačinky. Dalším oblíbeným ovocem je černý rybíz, který je bohatý na vitamín C a dodává sirupům intenzivní, lehce trpkou chuť.

Pro milovníky bylin je ideální volbou levandule. Levandulový sirup má jemnou, květinovou vůni a chuť, která je ideální do různých letních nápojů nebo dezertů. Podobně osvěžující je i mátový sirup, který se skvěle hodí do domácích limonád a čajů.

Bezinky, které dozrávají koncem léta, jsou nejen chutné, ale také velmi zdravé. Sirup z bezinek je výborný pro posílení imunitního systému a má široké využití v kuchyni.

V červenci a srpnu lze také využít cukety, které jsou hojně dostupné. I když jsou cukety spíše zeleninou, jejich jemná chuť může být zajímavým základem pro méně tradiční sirupy, zejména v kombinaci s citronem nebo limetkou.

Meduňkový sirup

  • 1 velký svazek čerstvé meduňky (asi 100 g)
  • 1 kg cukru
  • 1 l vody
  • 1 balení SirupFix Dr. Oetker
  • Šťáva z 1 citronu

Meduňku důkladně omyjte a nechte okapat.
Natrhejte lístky meduňky na menší kousky.

V hrnci přiveďte k varu 1 litr vody.
Přidejte natrhané lístky meduňky a povařte na mírném ohni asi 10 minut.
Odstavte z plotny a nechte louhovat dalších 30 minut.

Sceďte meduňkový výluh přes jemné sítko nebo plátno do čistého hrnce.
Přidejte cukr, šťávu z citronu a balení SirupFix Dr.Oetker. Důkladně promíchejte.
Přiveďte směs k varu a vařte asi 5 minut, dokud se cukr úplně nerozpustí a sirup nezačne mírně houstnout.

Horký sirup nalijte do předem vyčištěných a sterilizovaných lahví.
Okamžitě uzavřete lahve a otočte je dnem vzhůru na 5 minut, aby se vytvořilo vakuum.

Sirup skladujte na chladném a tmavém místě. Po otevření uchovávejte v lednici a spotřebujte do několika týdnů.
Meduňkový sirup je skvělý do limonád, čajů nebo jako sladidlo do různých nápojů. Můžete ho také použít na dochucení dezertů nebo zmrzliny.

Domácí sirupy z letních plodů a bylin jsou skvělým způsobem, jak si uchovat chuť a vůni léta po celý rok. Navíc jsou bez umělých přísad a konzervantů, což je další výhodou domácí výroby. Neváhejte experimentovat a objevovat nové chutě a kombinace!

Článek vznikl ve spolupráci s magazínem Žena-in.cz a značkou Dr.Oetker.