fbpx
Dezerty,  Podzim,  Recepty

Jablíčkový koláč z máslového těsta, s vůní přicházejícího podzimu

Být „radovan“ má mnoho výhod. Nevadí mi, když je horko. Nevadí mi, když prší. Nevadí mi, když je zima. Miluju všechna roční období. A to, které zrovna probíhá, tak vždycky nejvíce. Každé roční období má to „svoje“, má své výhody, to, proč si ho dokážu užívat.

Teď klepe na dveře podzim. Já vím, že ještě tady není. Ale počasí už od začátku týdne podzimní je, a to dost. No a náš Pepíno, který je posledních pár dní na Islandu, už posílá sněhová videa.

Máte-li jablka na zahradě, jako my, určitě uvítáte můj recept na výborný koláč z máslového těsta, plný jablíček a marmelády.

  • 200 g polohrubé mouky
  • špetka soli
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 100 g třtinového cukru
  • 125 g rozpuštěného másla
  • 1 vejce
  • 4 jablka
  • 4 lžíce džemu z červeného rybízu

Připravte si koláčovou formu o průměru přibližně 26 cm a vymažte ji máslem, vysypejte strouhankou. Promíchejte mouku, sůl, prášek do pečiva a cukr. Přidejte vejce a rozpuštěné máslo.
Umíchejte těsto, které rozválíte do vymazané a vysypané formy.

Těsto pomažte džemem a nahoru naskládejte jablka. Ty předem oloupejte, rozkrojte napůl, vykrojte jádřinec a jablka nařezejte.

Dejte do trouby vyhřáté na 180 °C.
Pečte přibližně 50 minut. Dozlatova.