Sladké rohlíky s lískovými oříšky
Miluju dobré pečivo. A vždycky milovat budu. Ať už bude v módě nebo zrovna ne. Nejlepší je to domácí. Takový čerstvě upečený rohlík, to je něco. Třeba makový loupáček. Já jsem ho zkusila trochu obměnit, ve spolupráci s českou rodinnou firmou Alika, která provozuje eshop Zdravé ořechy.
Přidala jsem lískooříškovou mouku a ozdobila rohlíky křupavými kostičkami ze stejných ořechů.
Potřebujete
- 450 g hladké pšeničné mouky
- 50 g pražených najemno mletých lískových ořechů Alika
- 250 ml vlažného mléka
- 80 g třtinového cukru
- 80 g změklého másla
- 20 g čerstvého droždí
- špetka soli
- 1 vejce
na dokončení
- 4 lžíce pražených najemno mletých lískových ořechů Alika
- 1 vejce
- ořechové kostky – lískové ořechy Alika
Do vlažného mléka vmíchejte lžíci cukru a nadrobte droždí. Nechejte na teplém místě odpočívat asi 10 minut a až budou na povrchu bubliny, přidejte zbylé suroviny. Umíchejte těsto, které nechejte v teple kynout přibližně hodinu.
Pracovní plochu lehce poprašte moukou. Vyklopte na ni těsto, prohněťte a rozdělte na 10 až 12 dílů. Každý díl rozválejte na trojúhelník. Vedle pomoučené plochy ještě nasypejte mleté lískové ořechy. Položte na ně rozválený trojúhelník a ještě lehce přejeďte válečkem. Tak se ořechy vtlačí do těsta. Zamotejte rohlík, ohněte a dejte na plech vyložený pečícím papírem. Na jeden plech se vejde asi 6 rohlíků. Přikryjte je utěrkou a nechejte 20 minut dokynout. Potřete rozšlehaným vejce a posypejte lískoořechovými kostkami.
Pečte v troubě zahřáté na 190 °C dozlatova. Bude to trvat asi 15 až 20 minut.