fbpx
Pečivo,  Recepty

Sladké rohlíky s lískovými oříšky

Miluju dobré pečivo. A vždycky milovat budu. Ať už bude v módě nebo zrovna ne. Nejlepší je to domácí. Takový čerstvě upečený rohlík, to je něco. Třeba makový loupáček. Já jsem ho zkusila trochu obměnit, ve spolupráci s českou rodinnou firmou Alika, která provozuje eshop Zdravé ořechy.

Přidala jsem lískooříškovou mouku a ozdobila rohlíky křupavými kostičkami ze stejných ořechů.

Potřebujete

na dokončení 

Do vlažného mléka vmíchejte lžíci cukru a nadrobte droždí. Nechejte na teplém místě odpočívat asi 10 minut a až budou na povrchu bubliny, přidejte zbylé suroviny. Umíchejte těsto, které nechejte v teple kynout přibližně hodinu.

Pracovní plochu lehce poprašte moukou. Vyklopte na ni těsto, prohněťte a rozdělte na 10 až 12 dílů. Každý díl rozválejte na trojúhelník. Vedle pomoučené plochy ještě nasypejte mleté lískové ořechy. Položte na ně rozválený trojúhelník a ještě lehce přejeďte válečkem. Tak se ořechy vtlačí do těsta. Zamotejte rohlík, ohněte a dejte na plech vyložený pečícím papírem. Na jeden plech se vejde asi 6 rohlíků. Přikryjte je utěrkou a nechejte 20 minut dokynout. Potřete rozšlehaným vejce a posypejte lískoořechovými kostkami.

Pečte v troubě zahřáté na 190 °C dozlatova. Bude to trvat asi 15 až 20 minut.