fbpx
Hlavní jídla,  Recepty

Chilli con carne – jídlo, které vás zahřeje nejen na podzim

Miluju tohle jídlo. Ať už s rýží, tortillou, naanem nebo chlebem. Prostě ta chuť pomalu dušeného mletého hovězího masa, kombinace s fazolemi, čedarem, koriandrem. Jídlo, které má v sobě tak intenzivní a skvělé chutě.

Uvařte si ho se mnou, tak jak ho dělám já. Tak, jak ho u nás doma máme rádi.

Potřebujete

  • 700 g mletého hovězího masa
  • 2 středně velké cibule
  • 4 stroužky česneku
  • olivový olej (použila jsem olej Castillo de Canena Picual Family Reserve) – s kódem OLIVOVA-ELLY sleva 10%
  • 400 g loupaných rajčat z konzervy
  • 400 g velkých červených fazolí z konzervy
  • 3 lžíce rajského protlaku
  • 1 lžička římkého kmínu
  • 1 lžička mletých koriandrových semínek
  • 1 lžička pálivé papriky
  • kousek čerstvého chilli 
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 3 – 4 kostičky kvalitní čokolády s vysokým obsahem kakaa

Česnek a cibuli zbavte slupek a nakrájejte nadrobno. Čerstvé chilli nakrájejte na malé kousky (množství podle toho, jak moc pálivé máte rádi).
V hrnci nebo v hluboké pánvi (miluju svou litinovou) rozehřejte olivový olej na střední teplotu. Přidejte nakrájenou cibuli a česnek a smažte, dokud cibule nebude zlatavě hnědá.
Přidejte římský kmín, mletá koriandrová semínka a pálivou papriku. Krátce orestujte, aby se koření rozvonělo.
Přidejte mleté hovězí maso a smažte, dokud nezhnědne a není rovnoměrně propečené. Pozvolna a opravdu do krásné hnědé barvy.
Přidejte loupaná rajčata, rajský protlak a kousek čerstvého chilli. Důkladně promíchejte a přiveďte k varu.
Snižte teplotu a přidejte sůl, třtinový cukr a čokoládu. Nechte směs zvolna vařit asi 20-30 minut, občas promíchejte, aby se chutě propojily.
Nakonec přidejte červené fazole z konzervy (předem je slijte a opláchněte). Nechte vařit dalších 5-10 minut, aby se fazole prohřály.

Chilli con carne podávejte horké, ideálně s čerstvým chlebem, rýží nebo tortillou. Můžete ozdobit čerstvým koriandrem nebo zakysanou smetanou podle chuti.

Dýňové lasagne – maso, dýně a hromada sýra