fbpx
Dezerty,  Recepty

Voňavé mufiny ze zkaramelizovaných jablíček

Zalezte si pod deku, otevřete knihu, popíjejte čaj nebo kávu a přikusujte můj dnešní moučník – muffin s jablíčky, skořicí, třtinovým cukrem a kardamonem.

Vůni, která prostoupila každou místnost našeho domu, si určitě dovedete představit.

Potřebujete

250 g celozrnné špaldové mouky
100 g třtinového cukru
2 lžičky prášku do pečiva
1 lžička mleté skořice AVOKÁDO
1 lžička vanilkového prášku (prodává například Oxalis)

2 vejce
200 ml bílého smetanového jogurtu (já používám jogurty z mlékárny Valašské Meziříčí)
150 g změklého másla

2 velké jablka
kousek másla

na posypání trocha třtinového cukru a trocha kardamonu

U mufinů je důležité dodrž pracovní postup. Jedna z hlavních věcí je, smíchat zvlášť sypké suroviny – mouku, cukr, prášek do pečiva, skořice, vanilka. A zvlášť ty tekuté – jogurt, vejce, změklé máslo. Potom obě složky důkladně promícháme dohromady. Těsto bude více tuhé než tekuté, nelekněte se.

Nakonec přidáme jablíčka, která jsme si nejdříve oloupali, nakrájeli na kostičky a zkaramelizovali na pánvi s rozpuštěným kouskem másla. Jablka lehce zhnědnou asi za deset minut. Musíte je stále hlídat a neodcházet od plotny, aby se vám nepřipálila.

Necháme je trochu vychladnout a přimícháme do těsta.

Ihned plníme do papírových košíčků, naskládaných ve formě na pečení mufinů. Povrch posypeme třtinovým cukrem, do kterého můžeme vmíchat třeba trochu skořice, vanilky nebo kardamonu.

Pečeme v troubě předehřáté na 200 °C, 20 minut.