fbpx
Hlavní jídla,  Recepty,  Testování

Ryba na talíři: Treska s topinamburovým pyré

Ryby na talíři. Já jsem fanoušek, jak vy? Dětem ryby vařím od malička, takže je všichni tři mají rádi. A dokonce milují i většinu mořských plodů. Střídám ryby mořské a sladkovodní a treska patří mezi mé oblíbené.

Aljašská treska je jedna z mých nejoblíbenějších ryb. Ty od Mylord Premium filetují přímo na moři a rovnou je tam i mrazí. Díky tomuto postupu si ryba zachová nejen svou strukturu, ale taky chuť a výživové hodnoty. Dále se pak ryby zpracovávají v Mikulově a fičí do obchodu.

Inspiraci na dnešní recept jsem našla v pořadu Bez servítky, jehož natáčení jsem se účastnila a jedna z mých „soupeřek“ Ejka tohle boží pyré podávala při svém večeru.

Potřebujete

  • 800 g filet z aljašské tresky Mylord Premium
  • sůl a pepř
  • olivový olej a kousek másla

topinamburové pyré

  • 500 g topinambur
  • 2 lžíce másla
  • 300 ml smetany na vaření
  • 1/2 lžičky soli
  • špetka bílého pepře

Topinambury oloupejte a nakrájejte na malé kousky. V hrnci rozpusťte máslo a dejte na něj opékat topinambury. Opékejte přibližně 10 minut na střední teplotu. Jak poznáte, že jsou hotové? Budou krásně do hněda opečené.

Ochuťte solí, pepřem a zalijte smetanou. Vařte na mírnou teplotu doměkka.

Poté rozmixujte na hladké pyré.

Aljašskou tresku nechejte rozmrznout, ochuťte jen solí a pepřem. Tahle skvělá ryba další dochucování nepotřebuje.

Opečte na kousku másla s olivovým olejem, Z každé strany jen minutku a kousek, aby ryba zůstala šťavnatá.

Na ozdobu můžete opéct pár plátků oloupaných topinambur na rozpáleném oleji a přidat je na talíř. Na talíři ozdobte čerstvým koprem.

Ihned podávejte.

Recept vznikl ve spolupráci se značkou Mylord Premium.