Cupcaky z pečených hrušek s tvarohovým krémem
Podzimní dezert jako malovaný. Sladké pečené hrušky a jemný našlehaný tvaroh.
Co jiného může patřit k podzimu, než vůně jablek, hrušek, skořice, medu, karamelu. To jsou ty pravé chutě. Proto jsem ani já neodolala a upekla si hrušky. S voňavým kořením a cukrem, který v troubě pěkně zkaramelizoval. Pečené hrušky jsem pak použila jako hlavní suroviny do podzimních cupcaků.
Místo másla jsem použila rostlinný tuk Hera máslová příchuť, který se v mé kuchyni zabydlel a na pečení dezertů jsem si ho moc oblíbila.
Suroviny
- 250 g hladké mouky
- špetka soli
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 150 g třtinového cukru
- 2 vejce
- 100 g rozpuštěné Hery máslová příchuť
- 100 g jogurtu
- 100 g plnotučného mléka
na pečené hrušky
- 100 g oloupaných hrušek, bez jadřinců
- 4 lžíce třtinového cukru
- špetka skořice a hřebíčku
na krém
- 500 g tvarohu
- 100 g změklé Hery máslová příchuť
- 250 g cukru moučka
- 1 lžička skořice
Postup
Nejprve si připravte pečené hrušky. Oloupané hrušky bez jadřinců nakrájejte na malé kousky. Cukr smíchejte s kořením a touto směsí posypejte hrušky, které jste dali do zapékací misky. Dejte do trouby vyhřáté na 190 °C a zapékejte asi 20 minut. Hlídejte si jak hrušky vypadají, každá trouba peče maličko jinak, tak ať se vám hrušky nespálí. Měly by ztmavnout, jen pěkně dozlatova. Cukr se rozpustí a zkaramelizuje, hrušky lehce pustí šťávu.
Upečené hrušky nechejte lehce vychladnout. Schovejte si asi dvacet malých kousků na ozdobení hotových cupcaků.
Ve větší míse smíchejte sypké suroviny. Mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a špetku soli.
Vejce metličkou smíchejte s cukrem. Přidejte rozpuštěnou Heru, jogurt a mléko. Do této směsi opatrně vařečkou vmíchejte sypkou směs. Vytvořte hladké těsto, ne příliš řídké. Nakonec vmíchejte pečené kousíčky hrušek, i se šťávou, kterou pustily při pečení.
Těsto plňte do připravených papírových košíčků ve formě na muffiny, asi do tříčtvrtin. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C, asi 25 minut.
Upečené mufiny nechejte úplně vychladnout. Jinak by se na nich roztekl krém.
Změklou Heru vyšlehejte s cukrem a skořicí. Přidejte tvaroh a šlehejte tak dlouho, až vznikne hladký jemný krém. Ten nechejte ještě malinkou ztuhnout v lednici.
Tužší krém naplňte do zdobícího sáčku a udělejte na každém základu „čepičku“. Lehce posypejte skořicí, nasekanou čokoládou a pečenou hruškou.
Dobrou chuť přeje Elly.