Kvásek – žádná věda!
Pokusy s kváskovým pečivem dopadají v mé kuchyni střídavě oblačně.
Jednou se povedou, jednou ne. Konečně se mi ale povedl jednoduchý a výtečný kvásek, se kterým se peče samo.
A opravdu to není žádná věda. Co jsem tentokrát udělala jinak, že se mi povedl? V receptech, které jsem zkoušela dříve se používala mouka, voda a droždí. Tentokrát jsem použila jen žitnou chlebovou mouku a vodu. Za čtyři dny jsem pekla úžasný chleba, který byl pryč za půl hodiny a rodina si jen spokojeně hladila břicha.
Kvásek jsem připravovala ve velké skleněné míse z Ikei, kterou běžně používám na saláty a přikrývala potravinářskou folií. V této míse kvásek krásně a pohodlně promícháte. Celý proces trvá tři až čtyři dny, podle toho jaké máte podmínky. Přiznám se bez mučení, že nejsem žádná kvásková odbornice, neměřila jsem teplotu, ve které kvásek stál v místnosti a tak. Prostě s citem.
Používala jsem žitnou chlebovou mouku od Penamu, vodu z vodovodu, vlažnost přiměřenou.
PRVNÍ DEN
- 100 g žitné chlebové mouky
- 120 g vlažné vody
Důkladně promícháme, aby nám ve směsi nezbyly žádné žmolky. Přikryjeme mísu (nebo velkou sklenici, záleží v čem budete kvásek kvasit) potravinářskou folií. Nechala jsem mísu ležet normálně na lince, při běžné pokojové teplotě. V průhledné míse můžete pohodlně sledovat kouzelný proces, kdy kvásek začne bublinkovat a růst. Krása.
DRUHÝ DEN
- 50 g žitné chlebové mouky
- 100 g vlažné vody
Kvásek je hladový, je nutné ho nakrmit. Přimícháme opět vodu a mouku, důkladně promícháme, pozor na hrudky! Necháme zrát další den a kocháme se tím, jak krásně roste.
TŘETÍ DEN
- 50 g žitné chlebové mouky
- 50 g vlažné vody
Nakrmte kvásek potřetí. Kdo chce, může zkusit jak dobře kvásek chutná. Měl by být příjemně lehce nakyslý. Já jsem měla asi ideální podmínky, takže kvásek byl použitelný už třetí den, nemusela jsem čekat do čtvrtého dne.
ČTVRTÝ DEN
- 50 g žitné chlebové mouky
- 50 g vlažné vody
Stejný postup. Přimícháme další suroviny a necháme další den. Poté můžeme s kváskem pracovat.
S hotovým kváskem nastává chvíle, kdy si musíte vybrat do pečení čeho se pustíte. Jaký druh chleba? Nebo snad housky? Lívance? Já jsem se pustila do Šumavy, podle pana Cuketky. A že to byl chléb opravdu povedený. Nepekla jsem v litinovém hrnci, který jsem ještě neměla (už mááám, heeeč :-))) ), ale použila jsem obyčejný nerezový hrnec, s nerezovou poklicí.
- 150 g žitné chlebové mouky (použila jsem stejnou jako na kvásek – Penam)
- 300 g pšeničné chlebové mouky (zvolila jsem stejnou značku – Penam)
- 320 g vody
- 1 lžíce kvásku
- 10 g soli
- 5 g chlebového koření