Salát z pečené červené řepy a vlašských ořechů
Hodně lidí nemá rádo červenou řepu. A přitom stačí jen málo a naučíte se ji milovat, stejně jako kdysi já. Stačí si ji správně připravit.
Kompot (nebo co to bylo) ze školní jídelny mi červenou řepu zprotivil, stejně jako veškeré zeleninové polévky. K polévkám jsem si našla cestu snadno a dávno, řepu jsem však zatvrzele odmítala. Až jsem narazila na italský recept, kde se řepa pekla. Vyzkoušela jsem to, protože jsem byla zvědavá. Co se stalo? Zamilovala jsem si další zeleninu…
Potřebujeme
- 2 červené řepy
- sůl a pepř
- olivový olej
- dvě hrsti vlašských ořechů
- několik plátků sýra s modrou plísní
Postup
Nejdéle času při přípravě tohoto salátu vám zabere upečení červené řepy. Zakoupenou červenou řepu důkladně omyjeme, osušíme a zabalíme do alobalu. Balila jsem do dvou vrstev – jistota je jistota. Zabalenou řepu položíme na rošt do trouby vyhřáté naplno a pečeme dvě hodinky. Já takto peču vždycky více kousků, ať trouba nejede naprázdno 🙂
Poté řepy vytáhneme, vybalíme z alobalu, necháme maličko vychladnout a oloupeme.
Další zpracování záleží na tom, co vám vyhovuje a na co řepu máte. Můžete ji nakrájet na tenká kolečka či půlkolečka, na kostičky či nudličky. Jak se vám bude chtít.
Já jsem řepu nakrájena na půlkolečka, nasypala do misky, zakápla troškou olivového oleje a zasypala nasekanými ořechy.
Další, co se do salátu vyloženě hodí, je sýr s modrou plísní. Ten nakrájíme na tenké plátky, které naskládáme na alobal a dáme chvíli zapéct pod gril. Poté dáme hned vychladnout, aby se pěkně daly sloupnout.Tyto plátky nakrájíme na menší kousky a přisypeme do salátu.
Podáváme třeba s kouskem pečiva nebo jako doplněk k hlavnímu jídlu.
Dobrou chuť přeje Elly.