Kaštanový koláč s čokoládou
Znovuobjevené jedlé kaštany se v mé kuchyni dlouho neohřály. Byly upečeny a část jich byla snědena hladovým manželem.
Část, kterou jsem uchránila, byla do posledního kousku zužitkována na skvělý dezert, který mi poradil můj kamarád Tom. Dietářům vstup zakázán!
Suroviny
- 200 g pečených kaštanů
- 50 g loupaných mandlí
- 250 g kvalitní čokolády s vysokým obsahem kakaa
- 250 g másla
- 250 g plnotučného mléka
- 4 vejce
- 125 g cukru krupice
Upečené kaštany a mandle vložíme do mixéru a rozmixujeme co nejvíce nadrobno.
Rozmixované kaštany s mandlemi smícháme s mlékem na pastu.
Můžeme ještě jednou promixovat tyčovým mixérem, pasta se ještě více zjemní.
V hrnci na plotně, na velice mírnou teplotu, rozpustíme čokoládu s máslem.
Rozklepneme vejce, oddělíme žloutky od bílků. Žloutky vyšleháme s cukrem, až vznikne hladký světle žlutý krém.
Z bílků ušleháme tuhý sníh.
Žloutky s cukrem vmícháme do rozpuštěné čokolády s máslem.
Čokoládovou směs vmícháme do kaštanové pasty. Nakonec velice zlehka vmícháme sníh.
Rozevírací kulatou formu, o průměru 23 cm vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Nalijeme do ní těsto a dáme péct do trouby, vyhřáté na 170 °C.
Pečeme 25–30 minut. Povrch ztuhne, ale při pohybu formou by se měl celý dort lehce vlnit, neměl by být uvnitř úplně dopečený.
Dort můžeme podávat úplně vychladlý nebo trochu teplý. Záleží na chuti. Ale vždycky k němu podávejte kopeček neslazené šlehačky. Je to dokonalá kombinace.
Na tomto receptu jsem testovala tyčový mixér s širokou výbavou Braun Multiquick 7 a velice kvalitní kuchyňský robot Kenwood Cooking Chef. Oba dva uspěli perfektně.
Dobrou chuť přeje Elly.