Vaječný koňak podle Sandtnerové
Nestárnoucí vánoční klasika by neměla chybět v žádné lednici.
Recept starý desítky let od klasické české kuchařky. Vaječný koňak byl důvod, proč jsem si sehnala starou knížku receptů od kuchařky a propagátorky zdravé výživy Marie Janků Sandtnerové. Kromě vaječného koňaku jsou tam recepty na pravé poklady, takže určitě doporučuji projít knižní bazary.
Léta nám doma stačila známá verze vaječňáku ze Salka, kterou určitě také znáte a u nás ji najdete TADY. Ale když jsme ochutnali poctivou verzi milé paní Sandtnerové, už nemůžeme jinak 🙂
A protože zbožňuji technické vychytávky, tak jsem si vaječný koňak tentokrát připravila v nové hračce, kterou mám v kuchyni. Tefal Cuisine Companion je vychytaný kuchyňský robot, který za vás jednoduše uvaří. Jsou to jedny ruce v kuchyni navíc. Testovaly jsme ho na akci se čtenářkami magazínu Žena-in.cz, více si o testování můžete přečíst TADY. Proto vám dnes napíšu recepty dva. Jeden „na plotnu“ a druhý do Cecila 🙂 Tak jsme totiž našeho pomocníka pojmenovali.
Suroviny jsou v obou případech stejné. Jiný bude jen postup. V Sandtnerce jsou recepty na vaječný koňak dva. Výsledný recept, který najdete u nás, je spojením obou.
- 8 žloutků
- 500 ml smetany ke šlehání
- 200 g třtinového cukru
- 1 vanilkový lusk
- 125 ml rumu (použila jsem normální obyčejný tuzemák) – chybu neuděláte ani s pravým rumem. Ale to je skoro škoda 😉
Postup přípravy na plotně
Připravte si vodní lázeň. Do hrnce dejte vodu a položte ho na plotnu. Do nerezové misky, která na hrnec pěkně padne (tak aby, neležela ve vodě a aby na hrnci pěkně seděla), dejte žloutky, smetanu, cukr a semínka z vanilkového lusku. Ty dostanete ven tak, že rozříznete ostrým nožem vanilku podélně a semínka z ní seškrábnete.
Já navíc přidávám i celý lusk, ze kterého jsem semínka vyškrábla. A nechávám ho i v lahvi.
Připravte si metličku a zapněte plotnu. Voda v hrnci se bude vařit a vy budete nad párou metličkou míchat až se z vás bude kouřit 🙂 Cukr se rozpustí, směs zhoustne a vy mícháním zabráníte tomu, aby v ní udělaly hrudky a aby se připálila. Takže zodpovědný úkol. Toto celé dělejte tak dlouho, až směs v misce zhoustne. Hustá? Vypněte plotnu a přidejte rum. V původním receptu Sandtnerové je líh, ale ten moc nedoporučuji. Není to prostě ono.
Vaječný koňak přelijte do lahve, nechejte vychladnout a i dále uchovávejte v chladu. Až do úplného vypití. A to bude brzy, protože je fakt skvělý!
Postup přípravy v Tefal Cuisine Companion
Všechny suroviny, kromě rumu, dejte do přístroje. Stejně jako u ruční přípravy vyškrábněte z vanilky semínka a do přístroje dejte i lusk.
Vložte metlu a zpracujte 1 minutu rychlostí 4. Všechny suroviny se tak promíchají.
Zvolte program Dezerty, nastavte 12 minut, rychlost 4 a teplotu 85 °C. Po ukončení programu přidejte otvorem ve víku rum a ještě zpracujte rychlostí 4, na 1 minut.
Přelijte do lahve, nechejte vychladit a skladujte v chladu.
Krásné Vánoce přeje Elly.
Při výrobě vaječného koňaku mi pomáhal vychytaný kuchyňský pomocník Tefal Cuisine Companion.