Marinovaný losos – GRAVAD LAX
Gravad lax (nebo také gravlax) je úprava lososa, která je populární ve Skandinávii.
Jeho příprava je velice snadná a za dva dny, které ryba potřebuje k odležení a marinování, máte výbornou pochoutku.
Plátky marinovaného lososa koupíte většinou po 100–200 g, zatavené ve folii. Bývají pouze solené, občas naložené v kopru nebo jiných bylinkách. I pro domácí úpravu doporučujeme šetřit chutěmi a zůstat u té základní, slané. Další chuť můžete plátkům lososa dodat až následně, dobře zvolenou omáčkou.
V obchodech seženete také lososa uzeného zastudena. Ten se udí při teplotě nižší než 30 °C. Ideální je teplota mezi 20–27 °C. Při tomto uzení získá ryba specifickou chuť a vůni, ale neuvaří se.
Oba druhy můžete použít do mnoha předkrmů a chuťovek. Na našem magazínu jsme zveřejnili už mnoho receptů na využití této výborné ryby a všude, kam jsme používali za studena uzeného lososa, můžete použít i toho dnešního, domácího marinovaného.
Do základní marinády – směsi cukru a hrubé mořské soli, můžete přidat různé další chuti. Výborný je čerstvě mletý černý nebo bílý pepř, čerstvý kopr nebo zázvor. Podle některých severských receptů se přidává i alkohol, například vodka nebo bílý rum. Maso tak ještě více zkřehne.
Lososa marinujeme vcelku, zbaveného kostí (ideální je samozřejmě koupit filet), ale s kůží. Ve směsi soli, cukru a v chladu ho necháme odležet 48 hodin. Poté by měl být hotový, připravený k nakrájení na velice tenké plátky.
Podáváme ho s pečivem a výbornou domácí omáčkou, hořčičnou nebo koprovou, případně jinou, kterou si sami vymyslíme.
Marinovaný losos
- 500 g kousek čerstvého lososa s kůží, bez kostí
- 200 ml hrubé mořské soli
- 200 ml cukru krupice
- trochu čerstvě mletého černého pepře
- 100 ml nasekaného čerstvého kopru
Sůl a cukr promícháme. Přidáme pepř a nahrubo nasekaný kopr. Polovinu této směsi vysypeme do hlubšího talíře. Položíme na lososa, kůží dolů a pořádně přimáčkneme. Zbylou směsí lososa zasypeme a přikryjeme, také přitlačíme. Bude úplně celý schovaný pod krustou ze soli a cukru.
Talíř přetáhneme potravinářskou folií a dáme do chladna, na 48 hodin. Během této doby asi čtyřikrát přetočíme. Když necháme lososa marinovat o den, dva déle, nic se neděje. Jen ho určitě nechávejte v lednici.
Marinovaného lososa očistíme o směsi a nakrájíme velice ostrým nožem na tenké plátky.
Podáváme s pečivem, omáčkou, kozím sýrem… jak máme rádi.
Hořčičná omáčka k marinovanému lososovi
- 1 lžíce octa
- 1 lžíce cukru
- 3 lžíce hořčice
- 1 žloutek
- 3/4 šálku olivového oleje
- sůl a pepř
- 2 lžíce čerstvého jemně nasekaného kopru
Nejprve začneme šlehat ocet s cukrem a solí. Až se částečně rozpustí, přidáme hořčici, oleje, žloutek, pepř a opět šleháme, až vznikne jemná omáčka. Dochutíme ještě podle potřeby solí nebo špetkou cukru a přidáme kopr.
Dobrou chuť přeje Elly.