Fenyklový salát s pomerančovou zálivkou
Fenyklový salát jsem poprvé ochutnala v restauraci Divinis. Ten jsme museli vyzkoušet doma.
Byl velice jednoduchý, jako příloha k mořskému vlku. Křupavé kousky salátu mě uchvátily a proto si ho teď podobný s chutí připravujeme i doma.
Fenykl je zelenina velice chutná a zdravá. Dá se používat syrový, ale i vařený či pečený. Syrový působí příznivě na zažívání, proti plynatosti a zácpě. Obsahuje také velké množství vitaminu C a posiluje náš imunitní systém. Pro toto roční období naprosto dokonalý pomocník!
Dalším pozitivním účinkem na organismus jsou jeho detoxikační účinky a dámy, které chtějí být krásné a štíhlé určitě ocení jeho zeštíhlující účinky.
Potřebujeme
- 2 hlízy fenyklu
- 3 hrsti polníčku
- 1 pomeranč
- 1 velká mrkev
- hrst vlašských ořechů
zálivka
- olivový olej
- 1 pomeranč
- sůl a pepř
Postup
Z fenyklu odstraníme vrchní vrstvy. Fenykl překrojíme napůl a nakrájíme na velice tenká půlkolečka nebo čtvrtkolečka. Vsypeme do misky a přidáme omyté listy polníčku, pomeranč nakrájený na malé kousky a mrkev, nastrouhanou na hrubém struhadle. Promícháme a nakonec přidáme ořechy, které je velice dobré ještě předem opražit.
Zálivku si připravíme smícháním a vyšleháním všech surovin.
Promícháme salát se zálivkou a necháme alespoň hodinku uležet v lednici.
Dobrou chuť přeje Elly.