Chačapuri – gruzínská pochoutka
Ještě nedávno jsem neměla ani tušení, že něco jako „chačapuri“ existuje.
Až jsem narazila na reportáž o polévkárnách v Praze a v jedné z nich tuto, už napohled neodolatelnou, dobrotu pekli.
Je to jednoduché a dokonale návykové. Pro děti rychlá večeře nebo svačina, skvělá příloha z polévce nebo ke grilování.
V některých receptech jsem našla doporučení, že na plnění se má použít sýr balkánského typu. Já jsem však vyzkoušela směs mozzarelly a ementálu a nemělo to chybu! Recept jsem vyzkoušela podle pana Cuketky.
Potřebujeme
- 500 g hladké mouky
- 125 ml vlažného mléka
- 1/2 kostky čerstvého droždí
- 3 vejce
- 60 g rozpuštěného, ale vlažného másla
- 1 lžička soli
- 400 g sýra
- kousek másla
- 1 žloutek a trochu mléka na potření
- kousek másla na potření
Do vlažného mléka nadrobíme droždí a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Mezitím si v míse (kdo má robota, tak v něm) smícháme mouku se solí, přidáme vejce a rozpuštěné máslo.
Až máme na povrchu mléka s drožbím krásné bublinky a kvásek začne stoupat, vlijeme do mísy i ten.
Důkladně promícháme a vytvoříme krásné hladké těsto, které necháme na teplém místě, přikryté utěrkou, nakynout. Trvá to asi hodinu. Mezitím máme spoustu času nachystat si sýrovou náplň. Použila jsem ementál a mozzarellu. A protože jsem líná kuchařka, tak jsem ementál nakrájela na kousky, mozzarellu jsem nechala vcelku a všechno to šupla do robota s nožema a posekala. Hotovo. Ještě si připravíme kousek vychlazeného másla, který nasekáme na menší kousky nožem a potom přidáme k sýru, než ho naplníme do placky.
Těsto rozdělíme na dva díly – upečeme si tedy dvě placky.
První část těsta dáme na pracovní plochu, druhou necháme stále odpočívat pod utěrkou. Těsto rozválíme na placku. Můžeme ho rozmačkat rukama, já jsem použila úžasného pomocníka, bez kterého se v kuchyni neobejdu. Malý váleček na frgály. Nevím kde ho seženete, v našem kraji frgálů většinou na jarmarcích. Tím mám tedy chačapuri rozválenou hned.
Pekla jsem na pizza plechu, takže se mi povedlo krásné kolečko. Doporučuji, parádní práce. Takže máme rozválenou placku. Doprostřed placky vyklopíme polovinu sýrové náplně. A teď přijde maličko těžší část celého pečení. Sýr maličko po ploše rozprostřeme, ale ne až do krajů. Kraje kolem dokola přehneme dovnitř placky tak, aby byla sýrová náplň celá zakrytá. Máme takovou pevnější, menší placku, kterou přeneseme na plech.
Teď budou pracovat prsty, které budou těsto spolu s náplní smačkávat dohromady a znova tvarovat placku, v jejímž středu bude sýr. Já jsem mačkala a ke konci si zase pomohla a rozválela malým válečkem. Máme rozváleno na celou plochu plechu na pizzu, případně krásné kolečko na obyčejném plechu. Náplň by nikde neměla vyčuhovat, snažte se. Ideální je, když má chačapuri nahoře i dole stejnou vrstvu těsta. Ale to se mi napoprvé nepovedlo, tak ne, že se tady potom budeme chlubit, že vám se to napoprvé povedlo 🙂
Teď jedna vychytávka, na kterou jsem přišla úplně sama. Hotovou, rozválenou a krásnou chačapuri jsem propíchala na několika místech vidličkou. Proč? Protože ta první se mi nafoukla do obrovského kopce. Musela jsem ji potom prasknout…
Chačapuri potřeme žloutkem rozšlehaný s mlékem. Pořádně. A šup do trouby, kterou jsme pořádně předehřáli na 250 °C. Pečeme krátkých deset minut, dozlatova. Ihned po vytažení z trouby potřeme kusem másla. Pěkně poctivě! Necháme odpočinout a můžeme krájet a krmit rodinu.
Dobrou chuť přeje Elly.