Karamelový dort zdobený makronkami a ovocem
Pro našeho milovaného Pepína k třináctým narozeninám.
Jaký jiný dort, pro milovníka makronek, než makronkový. Brouzdala jsem po Pinterestu a do dortů ozdobených makronkami jsem se zamilovala. Barevné, jednoduše ozdobené, nádherné.
Dort jsem pekla synovi Pepínovi ke třináctým narozeninám. Recept na makronky najdete TADY. Je skvělé, že jimi ozdobíte dort a zároveň jsou dalším chutným dezertem na oslavě.
Na krásném karamelovém dortu je náročná především příprava makronek. Můžete ho však ozdobit čímkoliv jiným. Ovocem, nasekanými ořechy, karamelovými nitěmi. Důležitá je totiž jemná a dokonalá kombinace karamelu a nadýchaného korpusu z lískových ořechů. Měla jsem štěstí a povedly se.
Korpus dortu už znáte, pokud nás sledujete pravidelně. Jiný už nepeču, od té doby co jsem ho objevila u skvělé cukrářky aldosky. Tentokrát jsem do něj přidala najemno namixované lískové oříšky. Protože mám ráda kombinaci karamelu a ořechů. Krém byl jasný od začátku – slaný karamel. Podobný jsem použila i na plnění makronek.
Základní recept na piškot (dorty, řezy, podklady moučníků)
- vejce
- horká voda
- cukr krupice
- polohrubá mouka
Kolik váží vejce ve skořápce (zvažte právě ten počet vajec, která chcete použít), tolik navážíte cukru krupice a tolik polohrubé mouky. Na každé vejce počítejte 2 lžíce horké vody. Šlehejte žloutky s cukrem a vodou. Až pěna zhoustne a cukr se rozpustí, ušlehejte sníh z bílků a střídavě s moukou vmíchávejte do pěny.
Obměny: Piškot můžete připravit ořechový, kokosový, mandlový, kakaový, čokoládový, a to tak, že příslušná surovina smíchaná s moukou musí mít stejnou hmotnost, jakou mají použitá vejce. Na tento recept jsem použila 50 g najemno rozmixovaných lískových oříšků, namísto 50 g polohrubé mouky.
Dávky těsta:
- na 1 plech – těsto ze 4 vajec na podkladový korpus (např. pod řezy se želatinou)
- na 1 plech – z 6 vajec na korpus určený k prokrojení a plnění
- kulatá dortová forma 26 cm – těsto z 6 vajec
- kulatá dortová forma 30 cm – těsto z 8 vajec
Těsto na piškot nalijte do vymazané a moukou vysypané formy na pečení.
Pečte v troubě vyhřáté na 175 °C (horkovzdušnou na 160 °C). Doba pečení závisí na velikosti a výšce korpusu. Většinou je to od 30 až do 50 minut. První půlhodinu určitě neotevírejte troubu, aby těsto nekleslo. Po této době můžete otevřít troubu a vpíchnout špejli do středu korpusu. Po vytažení by měla být čistá.
Korpus nechejte důkladně vychladnout. Až poté prokrojte tolikrát, kolikrát chcete a kolikrát to dovoluje výška korpusu.
Karamelový krém
- 100 g krupicového cukru
- 100 g smetany ke šlehání (33 – 35 % tuku)
- 25 g slaného másla (nebo obyčejné máslo a půl lžičky soli)
- 150 g změklého másla
- 750 g mascarpone
Smetanu si v hrnci přiveďte k varu.
Do druhého hrnce dejte cukr. Zapněte plotnu, téměř naplno (na mé indukční varné desce stupeň 10 ze 14) a čekejte, až se cukr rozpustí. Doporučuji použít nerezový hrnec. Teflonový si touhle srandičkou můžete zničit. Cukr vám postupně pěkně zkaramelizuje.
Hlídejte si dvě věci. Abyste se neopařili (vřelým karamelem to fakt bolí!!!) a aby karamel nebyl moc tmavý – mohl by se spálit a zhořknul by.
Hotový karamel sundejte pryč z plotny a přidejte do něj máslo. Buď jako já máslo obyčejné a zhruba lžičku soli. Podle toho jak slaný karamel chcete. Promíchejte, až se obě složky spojí. Vraťte zpět na plotnu a míchejte při mírné teplotě. Pomalu přilévejte horkou smetanu. Míchejte tak dlouho, až vznikne hladká karamelová hmota. Nechejte úplně vychladit.
Změklé máslo vyšlehejte spolu s vychlazeným karamelem. Šlehejte dlouho, okolo 8 minut. Přidejte mascarpone a opět důkladně prošlehejte, do hladkého jemného krému.
Dokončení dortu
- upečené a naplněné makronky
- nejrůznější ovoce
- drobky a různé odkrojky z korpusu
Vychlazený dortový korpus prokrojte kolikrát se vám podaří. Jednotlivé vrstvy namažte vysokou vrstvou krému. Dort poskládejte a pomažte krémem i nahoře a na bocích.
Drobky a odkrojky z korpusu se dají zužitkovat. Já jsem použila vrchní část korpusu, která se mi jakoby odloupla od upečeného dortu. Posbírala jsem drobky po pracovní ploše a spolu s vrchní částí dortu je rozmixovala. Vzniklé dortové drobečky jsem potom použila na ozdobení dortu na bocích a na horním krému.
Dort ozdobte podle své fantazie. Nechejte chladit, ideálně do druhého dne.