Pečené kuře s houbovou tarhoňou
Pečené kuře je ideální nedělní oběd. Když k němu přidáte výbornou přílohu – tarhoňu s houbami…
… tak se zaručeně bude celá rodina olizovat až za ušima.
Většinu času, kdy doma peču kuře, tak se řídím radami kamarádkyJany Florentýny Zatloukalové, autorky několika kuchařek. Tyto dobré rady jste si mohli přečíst v článku Pečené kuře – paráda s minimem námahy. Tentokrát jsem se rozhodla využít krásná rajčata, kterých jsem měla plnou bedničku. A také novou parní troubu od Electrolux. Už jsem v ní za pomoci páry pekla bagety a teď jsem chtěla zkusit i maso.
Při pečení masa jsem zároveň využila sondu na měření teploty. Tu jsem při začátkau pečení zapíchnula do středu kuřete a nastavila teplotu 80 °C. To je ideální teplota, při které je kuřecí maso upečené, ale šťavnaté a nevysušené. Chytrá trouba při dosažení teploty, kterou jsem nastavila upozornění zapípáním, že je hotovo, nebo přímo vypne.
Suroviny na pečené kuře
- 1 celé kuře
- několik celých rajčat, ideálně na větvičce
- sůl a pepř
- olej
- 5 stroužků česneku
Postup při pečení kuřete
Celé kuře si omyjeme, očistíme a potřeme směsí oleje, soli, pepře a rozmačkaného česneku. Uvnitř i zvenčí. Omytá rajčata naskládáme do pekáče a na ně položíme kuře, prsa dolů. Podlijeme velice lehce vodou, stačí asi tak 1 deci.
Rajčata můžeme také lehce potřít ochuceným olejem, lehce posolit. Do kuřete píchneme pečící sondu (když nemáme, tak se nic neděje) a dáme péct.
Pekla jsem na parní program, na konci jsem zapnula gril, díky kterému byla kůžička krásně křupavá. Zpočátku jsem nastavila teplotu naplno – 230 °C, po 20 minutách jsem snížila na 150 °C a na tuto teplotu kuře dopekla. Nezapomeňte průběžně polévat kuře výpekem, ten náš bude skvěle lehce rajčatový, dodá kuřeti super chuť! Pečeme až k dosažení vnitřní teploty 80 °C. Kdo nemá troubu se sondou, může použít kuchyňský teploměr.
Na konci zapneme na chvíli naplno gril a kuře pohlídáme, aby se kůžička nespálila, ale byla krásně křupavá.
Suroviny na houbovou tarhoňu
- 2 hrnky tarhoně
- 2 cibule
- 1 hrnek nakrájených hub
- sůl a pepř
- trocha oleje
- zelená petrželová nať
Postup
Ve velkém hrnci si rozehřejeme olej, na kterém osmahneme nahrubo nakrájenou cibuli a houby. Asi po pěti minutách přidáme suchou tarhoňu a dalších pět minut opékáme. Kuličky tarhoně musí lehce zezlátnout. Ochutíme solí a pepřem. Zalijeme vodou. Té by mělo být zhruba jeden a půlkrát tolik, kolik tarhoně. Takže v našem případě 3 hrnky vody.
Vaříme, mícháme, ochutnáváme. Pokud se voda vyvařila a tarhoňa je stále tvrdá, tak můžeme ještě přidat trochu vody. Naprosto perfektní, je přidat ke konci, když už je skoro měkká, asi deci smetany, pro zjemnění.
Hotovou, měkkou tarhoňu, odstavíme z plotny a vmícháme do ní nahrubo nasekanou zelenou petrželku.
Tahle příloha je tak neskutečně výborná, že zjistíte, že k ní ani maso nepotřebujete 🙂
Kuře upečeno, tarhoňa měkká. Stačí už jen naservírovat a pochutnat si.
Tip na druhý den
Zbylo vám kuře, rajčata a šťáva jako nám? Uvařte na druhý den trochu rýže a připravte si „české“ zbytkové rizoto. Smíchejte rýži, nakrájené maso, rajčata a šťávu a máte další hlavní jídlo.