Macarons – makronky – vítězný recept
Naprosto skvělý rozbor pečení makronek – po typicky mužském způsobu udělal tady náš oblíbený Tom.
Držte se tohoto osvědčeného postupu a úspěch je (na vyjímky) zaručen.
Nedá se obejít bez teploměru (pokud nejste mistři co znají cukrářské fígly) Můžete pořídit teploměr cukrářský (stojí pár korun) nebo použít teploměr do masa (co máte na grilování)
Potřebujeme
- 200 g mandlové mouky (dá se koupit v Lidlu, nebo budete muset vyrobit, tak že spaříte a oloupete mandle a poté na jemno pomelete)
- 200 g cukr moučka
- 200 g cukr krystal
- 50 ml vody
- 150 g bílků – já měla ze 4 velkých vajec
Postup
Bílky jsem oddělila od žloutků od sebe dva dny dopředu. Dala jsem do lednice a vyndala z ní 4 hodiny před tím než jsem začala dělat těsto.
Mandlovou mouku a cukr moučku dáme do mixeru , důkladně promixujeme a dáme do mísy.
Vyrobíme cukrový rozvar: do kastrůlku dáme cukr krystal a vodu , rozmícháme a necháme vařit. Teploměrem naměříme přesných 118°C.
Mezitím oddělíme polovinu bílků a přimícháme ke směsi cukru a mandlové mouky. Udělá to takové hustší těsto.
Druhou polovinu bílků dáme do mísy a vyšleháme sníh. Jakmile je vyšlehaný , snížíme otáčky a přilijeme cukrový rozvar. Otáčky opět zvýšíme a šleháme ještě aspoň 5 minut
Vyšlehané bílky přidáme postupně ke směsi co už máme v míse.
Můžeme přidat pár kapek barviva. Já používám gelové barvy Wilton. Jsou velmi kvalitní a k obarvení stačí množství jen „na párátko“
Těsto důkladně promícháme – musí stékat z vařečky.
Naplníme cukrářský sáček a na plech pokrytý pečícím papírem děláme asi 3 cm kolečka. Skvělé jsou podložky na pečení makronek (prodává je Tchibo nebo třeba Tescoma)
Plechem několikrát bouchneme o stůl, aby se z těsta uvolnil vzduch.
Makronky necháme odstát dokud povrch nezaschne. Mě to trvalo 40 minut, ale záleží vždy na teplotě a vlhkosti vzduchu.
Pečeme na 160°C – 12- 15 minut.
Poté plníme různými náplněmi.
Recepty na náplně
Ganache z bílé čokolády a kávy