Čokoládovo arašídové košíky Nigelly Lawson
Nepečené cukroví nesmí chybět na žádném vánočním stole. Je oblíbené u dospělých i u dětí.
Nejrůznější kuličky, košíčky, u nás doma vloni frčely čokoládové lanýže od Florentýny. Mňam! Hmotu na lanýže jsme ujídali už z hrnce, kde čekala na upatlání kuliček (což mi připomíná, že ani letos je nesmím zapomenout připravit).
Letos jsem však objevila další neskutečně skvělé nepečené cukroví. Jeho autorkou je opět má oblíbená kuchtička, Nigella Lawson. Recept jsem našla v její knize Vánoce s Nigellou a už po několika testovacích kouscích jsme se zamilovali.
Potřebujeme
- 50 g jemného třtinové cukru
- 200 g moučkového cukru
- 50 g změklého másla
- 200 g arašídového másla
na polevu
- 200 g mléčné čokolády
- 100 g tmavé čokolády
V míse smícháme všechny suroviny na arašídový krém. Třeme vařečkou, ale stejně za vás tuhle práci může udělat elektrický šlehač. Je to rychlejší a nenadřete se.
Papírové košíčky si připravíme do plechové formy na mufiny. Použila jsem maličké papírové košíčky a formu na maličké mufinky. Děláme to proto, že až je budeme plnit, tak je lepší, když mají pevnou oporu. Drží pak hezky tvar. Do připravených košíčků dáváme asi po jedné malé lžičce arašídového krému. Ten v košíčku pěkně uhladíme.
Obě čokolády nalámeme a rozpustíme ve vodní lázni. Promícháme a rozpuštěnou čokoládou zalijeme, po lžičkách, arašídový krém v košíčkách. Napadlo mě použít na zalití košíčků ganache, musím to určitě příště vyzkoušet. Přijde mi to ještě lepší. Napíšu sem potom jak jsem dopadla (nebo napište vy, pokud to budete zkoušet).
Hotové košíčky vychladíme v lednici. Ztuhnou asi po půl hodině. Skladujeme samozřejmě v chladu.
Jsou naprosto dokonalé, hlavně pro milovníky arašídů 🙂
Krásné Vánoce přeje Elly.