Letní ovocný koláč ve formě Kitchen Aid
Máte chuť na něco sladkého a letního? Vyzkoušejte velice snadný koláč s tvarohem a ovocem.
V redakci magazínu Žena-in.cz jsme při akci se čtenářkami testovali parádní pečící formy a plechy od Kitchen Aid. Dvě jsem si odvezla domů a už po cestě jsem se těšila co v nich všechno dobrého upeču. Formy mi byly sympatické od prvního pohledu a ještě více od toho, co jsem je dostala do ruky. Jsou totiž pěkně těžké. A to mám prostě na nádobí ráda. Vlastně i na spotřebičích. Je hned na první „potěžkání“ jasné, že výrobek nebude z nějakého levného nekvalitního materiálu. Je to prostě dobrá práce.
Na první pečení jsem si vybrala fakt jednoduchý recept. Rychlý letní koláč. Mám ráda kombinaci ovoce a tvarohu a tak jsem se pustila do práce.
Přiznám se, že balené rozválené těsto mám fakt ráda. Používám ho na oblíbený jablečný štrúdl (když se mi nechce dělat s taženým) a na snadné koláče. Vždycky je po ruce na křupavé slané drobnosti k posezení u vína a piva. Můžete do něj zabalit cokoliv, ať sladkého nebo slaného a máte super svačinu.
Na dnešní dezert jsem posbírala celý obsah své zahrádky. Vloni jsme zasadili pár angreštů, rybízy, maliny a už pár let nám tady rostou ostružiny. Mix těchto sladkých plodů jsem „utopila“ v koláči a doplnila je tvarohem. Zbytek surovin jsem pořídila ve svém oblíbeném Lidlu.
Potřebujeme
- 1 balení rozváleného listového těsta
- 500 g plnotučného tvarohu (2 x 250 g vanička)
- 4 lžíce cukru moučka
- 2 vejce
- ovoce
- džem podle chuti, klidně s kapkou alkoholu
- máslo na vymazání formy
Připravte si koláčovou formu. Pokud máte stejnou jako já, od Kitchen Aid, tak má nepřilnavý povrch a není potřeba s ní dělat téměř nic. Já jsem ji jen lehce vymazala máslem. I kvůli chuti.
Do formy rozprostřete listové těsto. Kus si nechejte na ozdobení povrchu. Dno propíchejte vidličkou a pomažte džemem. Ten ještě můžete smíchat s kapkou nějakého alkoholu. Hodí se třeba rum, griotka, portské nebo něco takového. Já jsem použila z Chorvatska dovezené sladké dezertní víno prošek. Mňam!
Tvaroh ušlehejte s cukrem a vejci. Polovinu dejte na těsto do formy. Naskládejte na tvaroh část ovoce – jednu tenkou vrstvu. Tu přikryjte opět tvarohem.
Nahoru na tvaroh opět dejte ovoce.
Ze zbytku těsta nakrájejte proužky. Těmi ozdobte povrch koláče.
Pečte při teplotě 175 °C, zhruba 45 minut.
Nechejte vychladnout a podávejte.
Dobrou chuť přeje Elly.