Kroupoto: Skvělé samotné i jako příloha
Dochází vám nápady na každodenní vaření? Proto jsme tady!
Koupila jsem překrásnou uzenou špici. Kus voňavého, ne příliš tučného masa. Prvotní záměr byly šunkofleky, ale když jsem maso uvařila, bylo mi líto ho rozkrájet na kusy a míchat s těstovinami. Vystačila bych si s jemnou bramborovou kaší, ale smůla – neměli jsme ani jeden brambor.
Vzpomněla jsem si na pochoutku, kterou jsme ochutnali na Špilberk Food Festivalu, kroupové rizoto. A pokusila jsem se vytvořit něco podobného. Podle nadšeného ohlasu jediného strávníka – mého manžela, se mi pokus povedl na jedničku. Dětem by chutnalo taky, ale musela bych vynechat žampiony 🙂 Houby jsem je prostě ještě nenaučila jíst.
Potřebujeme
- vývar z uzeného masa (nebo jiný vývar, či obyčejná osolená voda)
- 300 g krup
- svazek jarní cibulky
- 200 g anglické slaniny
- kus vařené mrkve z uzeného vývaru
- malá plechovka žampionů
- jiná oblíbená zelenina
- může být i kousek uvařeného uzeného masa
Kroupy dáme uvařit. Můžete použít obyčejnou slanou vodu, já jsem použila výborný vývar z uzené špice. Pro urychlení vaření jsem použila tlakový hrnec, takže kroupy byly uvařené během chvilky.
Než se kroupy uvaří, nakrájíme anglickou slaninu na kostičky a osmahneme ji ve velké, hluboké pánvi. Přidáme na kousky nakrájenou jarní cibulku, včetně zelených natí, žampiony a nasekanou mrkev. Nakonec do pánve vyklopíme vařené kroupy a důkladně promícháme.
Když vám zbyde nějaké uzené maso i kroupoto, můžete maso nakrájet na malé kousky a promíchat.
Foto pochází z prehistorických dob, z roku 2012. Tak omluvte chybějící foodstyling 😀
Dobrou chuť přeje Elly