fbpx
Hlavní jídla,  Podzim,  Recepty,  Sezóna

Dýně zapečená s mletým masem

img_3416

Perfektní podzimní oběd, který bude hotový za chvíli.

Dýně z domácích políček se sklízí již během září. Vhodné uskladnění vám potom dýně uchová několik měsíců. Kdo však nemá vlastní, ze zahrádky, nemusí si zoufat. Sehnat dýni je v dnešní době snadná záležitost. V obchodech se nejčastěji setkáte s dýní máslovou, muškátovou či odrůdou Hokkaido. Všechny jsou výborné a náš dnešní recept můžete použít kteroukoliv z nich, ale také obyčejnou dýni ze zahrádky.

Výhodou dýně je neutrální chuť a většinou chutná i dětem. Záleží potom jen na další úpravě a dochucení, jak bude výsledný pokrm chutnat.

Mleté maso jsem do receptu použila krůtí, protože ho doma máme moc rádi. Vhodné bude však i hovězí, vepřové nebo mix více druhů. Výborné a dokonale chuťově sladěné bylo použití bešamelu. Kdo chce dietnější verzi tohoto jídla, bešamel vynechá, určitě to bude dobré i tak.

img_3417

Potřebujeme

  • 1 kg mletého krůtího masa
  • 1 menší dýně
  • 2 červené cibule
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • máslo
  • hladká mouka
  • mléko
  • muškátový oříšek
  • troška oleje

Na malé trošce oleje zesklovatíme na tenké proužky nebo malé kostičky nakrájenou cibuli. Přidáme k ní mleté maso, které osolíme, opepříme, případně ochutíme oblíbeným kořením. Výborně se hodí tymián. Maso podusíme doměkka.

Mezitím, co se nám dusí maso, připravíme si bešamel. V hrnci rozpustíme máslo, vsypeme na něj hladkou mouku, promícháme a lehce osmahneme. Jíška nám nesmí zhnědnout. Rozředíme mlékem a dochutím solí, pepřem a strouhaným muškátovým oříškem. Důkladně promícháme a povaříme asi 10 minut.

Dno zapékací misky (já jsem použila skvělý teflonový pekáč) vyložíme plátky dýně. Tu předtím oloupeme (pokud máte Hokkaido, tak není nutné loupat) a nakrájíme na plátky silné asi 1 až 2 cm. Vrstvu dýní trochu posolíme.
Na dýně rozprostřeme podušené maso a zalijeme bešamelem.

img_3440

Nahoru dáme opět vrstvu dýní a zapékáme v troubě vyhřáté na 200 °C, zhruba 45 minut.

Kdo chce, může povrch ještě posypat strouhaným sýrem, ale až těsně před vytáhnutím z trouby, ať se jen na povrchu pěkně rozpustí.

Toto jídlo je krásně chuťově vyvážené, dýně je voňavá a jemná a je to skvělé podzimní jídlo.

img_3446

Dobrou chuť přeje Elly.