Podzimní dýňové cupcaky
Podzim, čas dýní. Univerzální surovina, kterou můžete zpracovat nasladko i naslano.
Když dýni rozdělíte na výseče, vyberete semínka a měkký vnitřek, můžete ji upéct. Nijak nedochucujete, jen upečete doměkka, po vychladnutí vyškrábnete, rozmixujete nahladko a máte skvělé dýňové pyré, které má mnoho způsobů využití.
Upekla jsem si několik dýní, namixovala pyré a zamrazila si na zimní časy. Hurá.
Dýňové cupcakes, které jsem z pyré vyrobila, jsou dokonalé. Vláčné, jemné a voňavé.
Potřebujeme
- 250 g hladké mouky
- 1 lžíce prášku do pečiva
- 1 lžíce jedlé sody
- 1 lžička soli
- 1 lžička skořice
- 1/4 lžíce muškátového oříšku
- 200 g třtinového cukru
- 200 g cukru krupice
- 120 g másla
- 100 g oleje
- 4 vejce
- 450 g dýňového pyré
Vejce, máslo a oba cukry ušleháme do světlé hladké napěněné směsi. Klidně tam můžete přidat i olej, ale ten já přidávám nakonec. Z naprosto divných, mlsných důvodů. Směs másla, vajíček a cukru ráda ulizuji a s olejem to není ono 🙂 Takže klidně můžeme přidat olej už v této fázi. A nakonec ručně přimíchneme pyré.
V jiné misce smícháme sypké suroviny – mouku, prášek do pečiva, sodu, sůl, skořici (té můžeme dát i více, pokud chceme výraznou skořicovou chuť) a muškátový oříšek. Důkladně promícháme a smísíme s tekutou částí surovin. Vymícháme hladké těsto, které plníme do papírových košíčků. Z uvedeného množství surovin připravíme asi 36 kousků.
Pečeme při 180 °C, 15 minut.
Upečené mufiny necháme vychladnout a připravíme si na ně krém.
Smetanu ke šlehání smícháme se ztužovačem šlehačky. Ušleháme dotuha. Vyšleháme mascarpone s trochou cukru. Množství volíme podle chuti, není potřeba to přehánět. Vmícháme trochu oranžového potravinářského barviva a ušlehanou šlehačku. Směs necháme vychladit, nabereme do cukrářského sáčku a zdobíme cupcaky.
Uchováváme v lednici a pochutnáváme si 🙂
Dobrou chuť přeje Elly.