Delikátní výzva: Ceviche z lososa
Když začnu, nevím kdy skončit 🙂 A tak ještě jeden Delikátní Losos…
#delikatnivyzva značky Hellmann´s mě úplně pohltila. Máme doma lososového hody. Všichni jsou nadšení, protože ryby to je naše. Dnešní svěží recept se bude hodně hodit do léta. Ale klidně ho můžete připravit jako zajímavost na silvestrovskou hostinu.
Co je ceviche?
Pro vysvětlení jsem si půjčila definici z Wikipedie…
Ceviche (výslovnost seviče) je pokrm z ryb, oblíbený v přímořských oblastech latinské Ameriky. Připravuje se ze syrového rybího masa (používá se např. tuňák, žralok a jiné ryby), které se nakrájí na malé kousky a marinuje několik hodin v citronové nebo limetové šťávě a pak se smíchá s nakrájenou cibulí, chilli papričkami a dalšími ingrediencemi. Kyselina citronová způsobí, že v mase proběhne denaturace a stane se poživatelnějším (na rozdíl od vaření však nedojde ke zničení choroboplodných zárodků, proto se musí ryba na ceviche zpracovat co nejdříve po vylovení). Existuje řada krajových variant, někde se kromě ryb používají i krevety nebo ústřice, přidává se rajský protlak, zelené olivy nebo bylinky (koriandr, máta). Servíruje se na salátovém listu, jako příloha se podávají batáty, plantainy nebo kukuřice.
Potřebujeme
- 250 g velice čerstvého filetu z lososa
- 1/2 zeleného avokáda
- 3 červené ředkvičky
- 1 stonek jarní cibulky
- 1 maličká šalotka
- šťáva z 1 limety
- šťáva z 1/2 citronu
- 1 lžička soli (používám fleur de sel)
- 1/2 lžičky najemno nastrouhaného zázvoru
- 1 lžíce najemno nasekané petrželové nati
- Delikátní tatarská omáčka Hellmann´s
- rukola
Z kusu lososa si stáhněte kůži. Nakrájejte na plátky, každý plátek pak na proužky a na maličké kostičky.
Avokádo rozkrojte na poloviny. Jednu z nich oloupejte a nakrájejte na maličké kostičky. Zhruba stejné jako kousky lososa.
Přidejte najemno nakrájenou šalotku, jarní cibulku (celou, bílou i zelenou část), ředkvičky a petrželku.
Do malé misky dejte šťávu z citronu a limety. Nastrouhejte zázvor. Smíchejte a touto směsí zalijte všechny suroviny. Ochuťte solí.
Promíchejte. Přikryjte potravinářskou folií a dejte na tři hodiny do lednice.
Jak ceviche podávat?
Vyzkoušela jsem dvě různé varianty. Obě super!
Do skleničky dejte rukolu, na ni ceviche a nahoru trochu Delikátní tatarské omáčky Hellmann´s.
Máte tyto krásné kovové nebo keramické lžičky? Servírujte ceviche na nich. Dolů můžete dát pár lístků rukoly, nahoru opět Delikátní tatarskou omáčku Hellmann´s.
Dobrou chuť přeje Elly.