Sedmikráskový salát s máslovou mrkvičkou
Na jaře jsou louky plné jedlé krásy. Začne to medvědím česnekem, kopřivami a pokračují sedmikrásky, fialky, pampelišky…
To všechno roste volně na louce či v lese. Většina těchto rostlin má v sobě mnoho léčivých účinků a také dobrou chuť. Vyzkoušejte s námi dnes pampeliškové listy a sedmikrásky.
Původně jsem chtěla připravit salát ředkvičkový. Ale chyběly mi k němu doma ředkvičky. Ty u nás každé jaro frčí a z lednice mizí rychlostí blesku. Takže člověk počítá, že je v lednici najde, pěkně připravené na pracovní jarní salát a nejsou tam. Proto jsem použila suroviny dostupné doma a na zahradě.
Salát, který vznikl, byl opravdová pecka. Chtěla jsem se rozdělit a nechat trochu rodině, ale nešlo to 🙂
Nebojte se použít mladé pampeliškové listy a sedmikrásky ze zahrádky, stejně jako já. Stačí je jen omýt a přidat do salátu.
Potřebujeme
- 3 mrkve
- 250 g drobných těstovin (já jsem použila ditalini rigati)
- sůl
- kousek másla
- 150 g mozzarelly
- 200 g rukoly
- 150 g cherry rajčátek
- 2 hrsti mladých pampeliškových listů
- hrst sedmikráskových květů
Těstoviny dejte uvařit do osolené vody. Na skus. Mrkev oloupejte a škrabkou naloupejte tenké plátky.
V kastrolku si rozpusťte kousek másla (asi 1 – 2 lžíce) a vsypejte mrkev. Poduste, asi pět, sedm minut. Mrkev pěkně změkne. Stáhněte z plotny a přidejte omyté pampeliškové listy.
Uvařené, scezené těstoviny, dejte do mísy. Přidejte mrkev s pampeliškovými listy, nakrájená rajčátka, omytou a osušenou rukolu a natrhanou mozzarellu. Smíchejte, dokud jsou těstoviny ještě teplé. Mozzarella se lehce rozpustí.
Nakonec dejte sedmikráskové květy. Promíchejte a podávejte. Salát může být klidně vlažný, ale i studený.
Dobrou chuť přeje Elly.