Cukeťák: Snadný cuketový koláč
Cukeťák možná znáte pod jiným názvem. Zná ho totiž skoro každý. Jen se vždycky trochu jinak jmenuje.
U nás doma ho pekla babička, maminka, pečou ho i kamarádky v mém okolí. Každý tam dává podobné suroviny, ale někdy trochu jiné. Já cukeťák nejraději peču na jaře, když je medvědí česnek. Toho tam vždycky přidám hromadu. Super jsou taky kopřivy a jiné jarní bylinky.
Cukeťák si totiž můžete upéct místo tradiční velikonoční nádivky.
- 1 kg mladých cuket
- 300 g uzeného masa
- 200 g nastrouhaného sýra (ideální je eidam nebo gouda)
- 1 svazek jarní cibulky
- 6 vajíček
- 250 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- sůl, pepř, majoránka
- 6 stroužků česneku
- medvědí česnek
- trocha oleje
Cukety nastrouhejte najemno. Uzené maso nakrájejte na malé kostky, sýr nastrouhejte nahrubo. Jarní cibulku na kolečka. Všechny suroviny smíchejte. Přidejte vejce a mouku smíchanou s práškem do pečiva.
Ochuťte solí, pepřem a majoránkou. Přidejte prolisovaný česnek. Umíchejte těsto.
Formu na pečení nebo plech vymažte olejem a vylijte do ní těsto.
Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C, 45 – 55 minut.
Dobrou chuť přeje Elly.