Jak prožíváme Velikonoce u nás doma
Velikonoce mě baví. Vyzdobí náš dům, upeču dobroty pro koledníky a užívám si svátků jara.
Dříve jsme na Velikonoce prchali z domu. Vzali jsme malé děti na výlet a užili si den někde v přírodě. Děti už jsou nejsou malé (tedy Tonička vzrůstem ano, ale už je to slečna, Pepíno mě naopak předrostl) a chtějí trávit Velikonoce tradičně. Pěkně s pomlázkou.
Tonička se tedy ráno ohákne, uděláme nějaké krásné vlasy, a otevírá svým kamarádům. Proto musíme připravit každý rok něco dobrého, co klukům rozdá. Buď jsou to perníčky nebo malé velikonoční věnce. Nebaví mě kupované dobroty, raději si je upečeme samy. Pepíno zase vyrazí s kamarády po svých spolužačkách, kamarádkách a všude možně, takže z koledy přinese plnou tašku dobrot. Od čokoládových pamlsků, přes vařená vejce, perníčky, peníze 😀 a tak.
Pár slov o Velikonocích u nás doma jsem odpovídala pro magazín Žena-in.cz. Letos opět pečeme ve velkém a tak u nás samozřejmě nesmí chybět Hera, nejen proto, že jsem ambasadorkou této značky.
Jak se letos těšíš na Velikonoce?
Každý rok doma Velikonoce celkem prožíváme. Děti už mám ve věku, že dodržují typické velikonoční zvyky, takže syn ráno odejde vymrskat okolní holky a dcera naopak od rána otevírá dveře koledníkům. Díky tomu každoročně vymýšlíme zajímavé výslužky pro kluky, kteří se k nám staví. Jeden rok to jsou perníčky, jindy sušenky nebo malé velikonoční věnce z kynutého těsta. Letos to nebude jiné. Už pomalu zdobíme dům a vymýšlíme, co dobrého upečeme.
Jaké pokrmy určitě budeš připravovat?
Určitě upečeme jidáše. Ty jsme zkusili před pár lety poprvé a od té doby nesmí na Velikonoce nikdy chybět. Na oběd bude jehněčí, které letos doplním medvědím česnekem. Už si vymýšlím celé jarní velikonoční menu.
Jaké tradiční pokrmy jsou symbolem Velikonoc?
Jsou to právě kynuté jidáše, ale také mazanec, beránek, nejrůznější pokrmy z vajíček, velikonoční nádivka s kopřivami. Kopřivy se na Velikonoce vůbec používají celkem hodně. Stejně jako třeba jehněčí maso.
Máš nějaké zajímavé recepty na tradiční pokrmy?
Oblíbila jsem si velikonoční věnce, podle italského receptu. Mazanec mám taky nejlepší na světě :-))) .
A potom nesmí chybět ani zmiňované jidáše.
Na jaké novinky se můžeme těšit na Velikonoce, co máš pro naše čtenářky přichystané?
Připravila jsem si tipy na zajímavé pochoutky z medvědího česneku, hlavně pomazánky, které můžete připravit jako občerstvení pro velikonoční návštěvy. Přidám určitě i tip na velikonoční mlsání, protože jsem teď pekla skvělé dezerty pro Heru, které se točily právě kolem Velikonoc.
Jaké ingredience se hodí pro velikonoční pečení?
Pro velikonoční pečení používám stejné suroviny jako po celý rok. Nesmí tedy chybět Hera, mouka, cukr, vanilka. Začala jsem teď více používat zdravější suroviny, takže hodně nahrazuji klasickou pšeničnou mouku celozrnnými variantami a sladím alternativními zdravějšími sladidly. Takže i to se pravděpodobně projeví na surovinách, které budu letos potřebovat na pečení. Při slaném pečení se dá letos využít medvědí česnek, kopřivy a snad v době Velikonoc i nějaké další čerstvé bylinky ze zahrádky. A co nesmí v žádném případě chybět, jsou vejce. Na vaření i pečení. Ty prostě k Velikonocům patří.
Krásné Velikonoce přeje Elly.