Skvělé domácí hamburgery s čedarem a cibulí
Domácím burgerům se nevyrovnají snad žádné jiné. Nebo aspoň u nás to tak máme. Pečlivě upečené housky, to nejlepší maso, karamelizovaná cibule, kus sýra, dokřupava vypečené plátek anglické. A samozřejmě kus zeleniny – salát nebo rajče, klidně i obojí.
Všechno ostatní je volitelné a do burgerů přidáváme podle nálady. Základ je však houska. Ta musí být dokonalá.
HOUSKY
- 500 g polohrubé mouky
- 1 vejce
- 150 ml mléka
- 2 lžíce Hery
- 2 lžičky soli
- 2 lžičky instantního droždí
- 1 lžíce cukru
- asi 100 ml vody
- rozšlehaný žloutek s troškou vody
Všechny uvedené suroviny dejte do domácí pekárny a zvolte si program Těsto. Pekárna těsto zamíchá a v ideální teplotě těsto také vykyne. Pokud domácí pekárnu nemáte, připravte kvásek z vlažného mléka, cukru a droždí. Poté ručně vypracujte těsto a nechejte na teplém místě vykynout.
Vykynuté těsto vyklopte na pracovní plochu a rozdělte na deset přibližně stejných hromádek. Z těch vytvarujte kuličky, které nechejte odpočinout, asi dvacet minut, přikryté utěrkou.
Zapněte si troubu, ale na pouhých 30 až 40 °C. Připravené kuličky – hamburgerové housky, přeneste na plech vyložený pečícím papírem, zmáčknutím lehce zploštěte, potřete žloutkem s trochou vody a dejte do trouby, kynout do tepla, na hodinu a půl.
Krásně vykynuté housky vyndejte z trouby a předehřejte ji na 200 °C. Housky znovu potřete žloutkem, posypejte semínky – mákem, lněným či sezamovým semínkem, solí. A šup s nimi zpátky do trouby. Pečte asi 15 minut.
Housky si upečte už ráno před grilováním, ať lehce vystydnou.
BURGERY
- 500 g směsi vepřového a hovězího masa – umleté
- sůl a pepř
- nasekaná petrželka
- 7 středně velkých cibulí, nakrájených nahrubo
- kousek másla
- trocha červeného vína
- zelený salát – rukola, polníček, římský salát, ledový salát – co má kdo rád
- plátky sýra čedar
- grilovací omáčka nebo majonéza
Umleté maso ochuťte solí a pepřem. Přidejte nasekanou petrželku, a nic jiného není potřeba. Můžete přidat i jiné čerstvé bylinky nebo oblíbené koření. Maso nechejte chvíli v lednici.
Cibuli nakrájenou na proužky, dejte na rozehřátou pánev s kouskem másla. Při střední teplotě a za častého míchání opékejte tak dlouho, až cibule začne karamelizovat, změkne a zesládne. Může to trvat půl hodiny, až hodinu. Až se vám zdá tak akorát chutná, zalijte ji trochou vína (1 – 2 dcl) a dejte na prudkou teplotu víno vyvařit. Ochuťte solí a nechejte vychladnout.
Z připraveného masa vytvarujte hamburgery. Grilujte z obou stran pěkně dohněda. Těsně před sundáním z grilu položte nahoru plátek čedaru.
A teď můžete zkompletovat burger. Rozkrojené housky dejte na malou chviličku řeznou stranou na gril. Ať jsou jen lehce křupavé. Namažte je grilovací omáčkou nebo majonézou. Přidejte salát, karamelizovanou cibuli a maso. Přiklopte vrchním dílem housky, který může být také namazaný omáčkou.
Ihned podávejte.
Tento článek vznikl ve spolupráci s Grillzonou PE-PO.