fbpx
Polévky,  Recepty

Mrkvový krém s netradiční chutí zázvoru

IMG_5556

Mrkev je  má oblíbená surovina. Používám ji nasladko i naslano, do polévek, k masu, do dezertů. Krémovou polévku z mrkve vařím celkem často a občas ji dochutím trochu jinak, než celá rodina čeká 🙂

Tentokrát měla polévka nejen díky štiplavému zázvoru exotickou chuť i vůní. Celou polévku skvěle doladí a zjemní kokosové mléko. Na závěr si nezapomeňte pohrát se servírováním a zkuste na krému vytvořit mrkvové růžičky.

Tahle polévka se tváří jemně a díky závěrečnému zdobení téměř něžně. Nenechejte se nachytat. Je pěkně ostrá. Přidali jsme do ní, kromě zázvoru, taky pěknou dávku pepře a špetku chilli. Vy můžete ubrat, pepře jen špetku a chilli vynechejte, pokud dáváte přednost méně pálivé chuti.

Potřebujeme

  • 500 g mrkve
  • 1 lžička najemno nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř
  • chilli (koření nebo čerstvá paprička)
  • 400 g kokosového mléka v plechovce
  • podle potřeby vodu nebo trochu zeleninového vývaru
  • trocha kokosového tuku

na ozdobení

  • 1 mrkev
  • 1 jarní cibulka (jen zelená část)
  • mrkvový krém

IMG_5559

Ve velkém hrnci si rozehřejte kokosový tuk. Mrkev nakrájejte na kolečka nebo nastrouhejte nahrubo. Nastrouhaná mrkev se bude vařit kratší dobu, takže doporučujeme tuto variantu. Z časových i vitaminových důvodů.

Mrkev vsypejte na kokosový tuk a přidejte zázvor. Promíchejte a zhruba pět minut opékejte. Ochuťte solí, pepřem, chilli a promíchejte.

Zalijte kokosovým mlékem a přidejte asi deci vody nebo vývaru. Vařte pod pokličkou, dokud mrkev nezměkne.

Hotovou polévku rozmixujte úplně dohladka. Podle chuti můžete ještě rozředit vodou nebo vývarem a pár minut prohřát.

Ozdoby talířů vytvoříte snadno. Z oloupané mrkve vytvořte škrabkou na zeleninu dlouhé plátky. Ty opečte na trošce kokosového tuku. Z jarní cibulky nakrájejte šikmé proužky a přidejte k mrkvičce, trochu opéct.

Plátek opečené mrkve smotejte do spirálky, do tvaru růže. Kolem naskládejte „lístky“ z opečené jarní cibulky.

Dobrou chuť přeje Elly.