Mrkvový krém s netradiční chutí zázvoru
Mrkev je má oblíbená surovina. Používám ji nasladko i naslano, do polévek, k masu, do dezertů. Krémovou polévku z mrkve vařím celkem často a občas ji dochutím trochu jinak, než celá rodina čeká 🙂
Tentokrát měla polévka nejen díky štiplavému zázvoru exotickou chuť i vůní. Celou polévku skvěle doladí a zjemní kokosové mléko. Na závěr si nezapomeňte pohrát se servírováním a zkuste na krému vytvořit mrkvové růžičky.
Tahle polévka se tváří jemně a díky závěrečnému zdobení téměř něžně. Nenechejte se nachytat. Je pěkně ostrá. Přidali jsme do ní, kromě zázvoru, taky pěknou dávku pepře a špetku chilli. Vy můžete ubrat, pepře jen špetku a chilli vynechejte, pokud dáváte přednost méně pálivé chuti.
Potřebujeme
- 500 g mrkve
- 1 lžička najemno nastrouhaného čerstvého zázvoru
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
- chilli (koření nebo čerstvá paprička)
- 400 g kokosového mléka v plechovce
- podle potřeby vodu nebo trochu zeleninového vývaru
- trocha kokosového tuku
na ozdobení
- 1 mrkev
- 1 jarní cibulka (jen zelená část)
- mrkvový krém
Ve velkém hrnci si rozehřejte kokosový tuk. Mrkev nakrájejte na kolečka nebo nastrouhejte nahrubo. Nastrouhaná mrkev se bude vařit kratší dobu, takže doporučujeme tuto variantu. Z časových i vitaminových důvodů.
Mrkev vsypejte na kokosový tuk a přidejte zázvor. Promíchejte a zhruba pět minut opékejte. Ochuťte solí, pepřem, chilli a promíchejte.
Zalijte kokosovým mlékem a přidejte asi deci vody nebo vývaru. Vařte pod pokličkou, dokud mrkev nezměkne.
Hotovou polévku rozmixujte úplně dohladka. Podle chuti můžete ještě rozředit vodou nebo vývarem a pár minut prohřát.
Ozdoby talířů vytvoříte snadno. Z oloupané mrkve vytvořte škrabkou na zeleninu dlouhé plátky. Ty opečte na trošce kokosového tuku. Z jarní cibulky nakrájejte šikmé proužky a přidejte k mrkvičce, trochu opéct.
Plátek opečené mrkve smotejte do spirálky, do tvaru růže. Kolem naskládejte „lístky“ z opečené jarní cibulky.
Dobrou chuť přeje Elly.