Nejoblíbenější koprová omáčka pro manžela k svátku
Můj nejúžasnější manžel měl včera svátek. Jenže má se svátkem každoročně potíž. Ve stejný den má totiž naše dcera narozeniny. A tak se řeší co pro Toničku, jaká oslava Toničce, jaké překvapení Toničce a chudák Marián to má těžké. Naštěstí svátky nijak nehrotíme a neslavíme, většinou si darujeme knížku nebo nějakou příjemnou večeři.
Letos ode mě dostal snídaňové lívance do postele, pak jsme si udělali s dětmi výlet do aquparku a dnes ty hmotné dárky 🙂 Šampon na vousy (ty u nás doma teď pořád řešíme) a knížku Dívka v ledu, na kterou jsme měli zálusk už dlouho.
A dnes jsem pro něj uvařila slavnostní oběd. Koprovou omáčku 🙂 Nedivte se. Miluje ji. Maminka mu ji moc nevařila, protože tchyně koprovku nemá ráda. Já mu to ráda vynahradím, alespoň vím, čím ho potěšit a máme ji rádi všichni. A on je tak úžasný, že si zaslouží to nejlepší jídlo na světě 🙂
Ještě než začnete vařit, tak se rozmyslete, co si ke koprové omáčce dáte. Vařené, nebo zastřené vejce? Nebo raději plátek hovězího masa? Houskový knedlík, nebo brambory? Já jsem zvolila variantu brambory a zastřené vejce, protože takhle ji máme nejraději.
Kdo si zvolí hovězí maso, tak ho může klasicky uvařit a vývar, který z vaření masa vznikne, použít na koprovou omáčku. Zabijete tak dvě mouchy jednou ranou. 😉
Potřebujeme
- 50 g másla
- 50 g hladké mouky
- 3 lžíce cukru krupice
- Bzenecký bílý vinný ocet podle chuti (cca 2 – 3 lžíce)
- 500 ml studeného hovězího vývaru
- 200 ml smetany ke šlehání
- 200 ml kysané smetany
- sůl a pepř
- hrst i dvě čerstvého kopru
V hrnci si rozpusíme máslo, do kterého ihned vsypeme cukr a ocet. Necháme chvíli vařit. Cukr se rozpustí.
Maličko ztlumíme teplotu a vsypeme do hrnce mouku. Ihned rozmícháme metličkou, aby nevznikly hrudky.
Do jíšky nalijeme po částech studený vývar a průběžně rozmícháváme. Plotnu máme zapnutou na slabší teplotu.
Rozmíchaný základ omáčky, bez hrudek, dochutíme solí a pepřem a necháme vařit asi dvacet minut. Poté přidáme obě smetany. Promícháme.
Ihned přidáme také nadrobno nasekaný kopr. Používáme jen jemné části kopru, ne tvrdé stonky.
Opět promícháme, necháme ještě pár minut lehce prohřát. Můžeme dochutit solí, pepřem. Takto připravená omáčka by měla mít tu ideální chuť. Kdo má raději sladší, může přidat ještě maličko cukru.
Podáváme, s čím máme rádi. 🙂
Dobrou chuť přeje Elly.