Telecí saltimbocca – roládky se sušenou šunkou a šalvějí
Italská saltimbocca je telecí maso se šalvějí, sušenou šunkou a bílým vínem. Jeho příprava je velice snadná, ať už se rozhodnete pro verzi zamotanou do roládky nebo pro plátek masa. A tohle jídlo opět stojí za vyzkoušení.
Když se vám podaří narazit na kvalitní telecí maso, můžete si připravit třeba právě tohle skvělé a snadné jídlo. Já jsem váhala a přemýšlela, jestli se pustit do klasických vídeňských řízků nebo raději zvolit něco, co jsem doma ještě nevařila. Zvítězila chuť na italskou kuchyni a bylo to skvělá volba.
Telecí maso se úplně rozpadá, je velice měkké a jemné. Šalvěj mu dodá netradiční chuť a vůní, stejně jako sušená šunka.
Potřebujeme
- 4 plátky libového telecího masa (jeden cca 200 g)
- 150 g sušené šunky
- čerstvá šalvěj
- 2 – 3 lžíce hladké mouky
- 150 ml bílého vína
- máslo
- olivový olej
- sůl a pepř
Telecí plátky si na obou stranách osolte a opepřete. Na každý plátek položte sušenou šunku a pár lístků šalvěje.
Zamotejte do rolády a zajistěte párátky nebo jinak, jak jste zvyklí. Já používám silikonové provázky, určené přímo na závitky.
Každou roládku obalte důkladně v hladké mouce.
Ve velké pánvičce rozehřejte olej s kouskem másla. Dejte osmahnout roládky, pěkně ze všech stran. Zalijte vínem, které necháte vyvařit. Přidejte trochu vody a přikryjte poklicí.
Roládky nechejte podusit doměkka.
Podávejte s libovolnou přílohou a šťávou, která vznikla v pánvičce.
Dobrou chuť přeje Elly.