Vynikající losos obalený v sezamu
Losos je moje oblíbená ryba. Baví mě na něm, že ho můžete připravit na hodně způsobů. Hodí se k němu těstoviny, brambory i jiné zajímavé přílohy. Chutná výborně na grilu, syrový, marinovaný i v koláči. Miluju lososa připraveného v páře. Prostě upravíte si ho přesně tak, jak vám vyhovuje. Je naprosto univerzální.
My jsme ho dnes připravili s netradiční přílohou. Velice snadno si oblíbíte směs, kterou koupíte již namíchanou v obchodech, hledejte ji pod značkou Menu Gold. Je to bulgur a quinoa. Nenáročné na přípravu, zdravé a moc chutné. Přidali jsme pár drobných lístků ze směsi listových salátů. A chutná příloha je na světě. Pro ochucení si vystačíte se solí a pepřem.
Kdo chce recept opravdu bezlepkový, musí použít jinou přílohu. Například rýži nebo samotnou quinou. Bulgurt totiž lepek obsahuje.
Potřebujeme
- 500 g filetu z lososa bez kůže
- sůl a pepř
- sójová omáčka
- worcesterová omáčka
- rýžový olej
- sriracha (chilli omáčka)
- černé a bílé sezamové semínko
- 200 g směsi bulguru a quinoi (pro bezlepkovou verzi pouze quinou) Menu Gold
- 200 g směsi drobných listových salátů
- sůl a pepř
Sójovou omáčku, worcester, rýžový olej a sricharu si smíchejte ve velké misce. Dochuťte lžičkou soli a trochou pepře.
Lososa nakrájejte na kostičky o velikosti asi 4 x 4 cm. Vsypejte ho do misky s připravenou marinádou. Opatrně promíchejte a nechejte 24 hodin marinovat v lednici.
Kousky lososa vyjměte z marinády a osušte papírovou utěrkou. Zprudka osmahněte na rozpáleném oleji.
Obalte v sezamovém semínku. Buď ve směsi, nebo si připravte bílé a černé lososové kostky.
Přílohu uvařte dle návodu na obalu. Ochuťte solí a pepřem. Promíchejte s listovým salátem a podávejte s lososovými kousky.
Dobrou chuť přeje Elly.