Klasické vánoční cukroví: Křehké linecké
Linecké je taková ta vánoční klasika. Ač je toto cukroví jednoduché, existuje na něj spousta receptů. Všechny, které jsem kdy vyzkoušela, byly výborné. U nás nesmí mezi vánočním cukrovím chybět. Jak je to u vás?
Už samotný základ, různé tvary, podle vaší fantazie, je skvělý. Krásně voní, je křehký a jen se rozplývá na jazyku. Nemusíte se bát připravit klidně i dvě dávky těsta. Stejné těsto totiž můžete použít i na plněné vánoční košíčky. Nebo můžete místo části mouky přidat trochu najemno mletých ořechů a vytvořit úplně jiné, zajímavé cukroví.
Potřebujeme
- 400 g hladké mouky
- 250 g dobře vychlazené Hery máslová příchuť
- 150 g cukru moučka
- 1 dobře vychlazené vejce
- špetka vanilkového prášku
- kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu
Všechny suroviny velice rychle zpracujeme. Ideálně v robotu, aby se příliš neohřály. Dáme minimálně na dvě hodiny, ideálně do druhého dne, odpočinou v potravinové folii do lednice.
Před zpracováním nechejte těsto trochu změknout. Vyválejte na lehce pomoučené válu, na šířku asi 5 mm. Vykrajujte tvary a pečte v troubě vyhřáté na 170 °C. Pečte dozlatova, bude to trvat asi 10 – 13 minut, podle tloušťky těsta a také podle toho, jestli pečete zrovna tvary plné nebo s dírou uprostřed.
Nechejte vychladnout a slepujte oblíbenou marmeládou. Ideální je nějaká výrazná, snad nejoblíbenější je rybízová.
Krásné Vánoce přeje Elly.