Sádláky neboli sádlové koláčky. Cukroví našich babiček
Pro tento recept jsem sáhla do sbírky receptů, kterou jsem zdědila po své babičce. Ona měla tenhle recept ještě od své maminky a pekla sádláky každý rok. Několik základních surovin a snadná příprava. Takové cukroví zvládnete i pár dní před vánočními svátky.
Plnila jsem domácí džeme, super bude i rozpuštěná čokoláda, oříšek nebo něco podobného.
Suroviny
- 150 g hladké mouky
- 150 g cukru moučka
- 150 g sádla
- 60 g kakaa
- špetka skořice
- špetka mletého nového koření
- špetka mletého hřebíčku
- na ozdobení: trocha rozpuštěné čokolády nebo džemu
Postup
Mouku smíchejte s cukrem, přidejte kvalitní kakao. Vmíchejte sádlo a špetku od každého koření.
Umíchejte těsto. Když příliš lepí přidejte trošku mouky. Když se vám zdá světlé, přidejte další kakao. Těsto má být hodně tmavé. Když je těsto příliš suché, použijte více sádla.
Připravte si plech, dejte na něj pečící papír. Z těsta dělejte malé kuličky, o průměru asi 2 cm.
Kuličky lehce rozplácněte a druhým koncem vařečky v nich udělejte důlek, připravený na náplň.
Pečte v troubě vyhřáté na 120 °C, asi 40 minut.
Nechejte vychladnout a naplňte důlky džemem.
Z této dávky budete mít asi 70 kousků cukroví.
Náš tip: Hotové těsto rozdělte na poloviny a přidejte do něj ještě 40 g mletých ořechů. Budete tak mít dva druhy cukroví z jednoho základu.
Krásné vánoce přeje Elly.