Poctivá silná česnečka s brambory a špekem
Už k vám došly zvěsti, že se k nám opět blíží chřipková epidemie? Včas se braňte. Uvařte si podle mého receptu pořádnou, silnou, poctivou česnečku. Mám několik různých způsobů, jak česnečku připravuji. Jednou krémovou takovou, podruhé krémovou česnečku s brambory, jindy tuhle s bramborem, ale často také s klobáskou a chlebovými krutony.
V každé rodině existuje trochu jiný recept na tu nejlepší. U nás doma se vždycky dělala česnečka s majoránkou, rozšlehaným vajíčkem a krutony z klasického kmínového chleba.
Oblíbená je také verze se sýrem, kousky anglické slaniny, která je podávána vřelá, s celým rozklepnutým vejcem. Tady však musíte dát pozor na zdravotní nezávadnost vajíčka.
A ta dnešní? V té je od každého něco…
Potřebujeme
- 300 g brambor
- 1 cibule
- 8 stroužků česneku (ale i více, záleží, jak jsou velké a jak je česnek silný)
- 100 g špeku
- majoránka
- špetka kmínu
- sůl a pepř
- masový vývar
- 2 vejce
- parmezán na posypání
Oloupané, na plátky nakrájené brambory přidejte do hrnce a promíchejte. Ochuťte solí, kmínem, pepřem a zalijte vývarem.
Vařte, dokud brambory nezměknou.
Přiveďte polévku k varu a vyklepněte do ní dvě vajíčka. Jemně promíchejte. Ochuťte majoránkou a ještě klidně podle chuti přisolte.
Na talíři posypejte nastrouhaným parmezánem.
Dobrou chuť přeje Elly.