Burger z trhaného kachního masa v domácí housce
Na housky potřebujete
- 500 g polohrubé mouky
- 1 vejce
- 150 ml mléka
- 2 lžíce másla
- 2 lžičky soli
- 2 lžičky instantního droždí
- 1 lžíce cukru
- asi 100 ml vody
- rozšlehaný žloutek s troškou vody
Na burger potřebujeme
- trhané, pomalu pečené kachní maso
- salát: polníček, rukola, listy červené řepy…
- Delikátní tatarská omáčka Hellmann´s
- 4 cibule
- slunečnicový olej
- 2 dcl červeného vína
- sůl a pepř
- plátková gouda
Všechny suroviny na housky dáme do domácí pekárny a zvolíme si program Těsto. Zamícháme, vykyneme. Kdo nemá domácí pekárnu, míchá ručně. Nevadí. Nebo robotem. Ať mícháme ručně nebo v robotu, musíme pak těsto nechat na teplém místě kynout, asi hodinu.
Poté si vykynuté těsto vyklopíme na pracovní plochu a rozdělíme na deset přibližně stejných hromádek. Z těch vytvarujeme kuličky, které necháme odpočinout, asi deset minut, přikryté utěrkou.
Zapneme si troubu, ale na pouhých 30 až 40 °C. Připravené kuličky – hamburgerové housky, přeneseme na plech vyložený pečícím papírem, zmáčknutím lehce zploštíme, potřeme žloutkem s trochou vody a dáme do trouby, kynout do tepla, na hodinu a půl.
Krásně vykynuté housky vyndáme z trouby a předehřejeme si ji na 200 °C. Housky znovu potřeme žloutkem, posypeme semínky – mákem, lněným či sezamovým semínkem, solí. A šup s nimi zpátky do trouby. Pečeme asi 15 minut.
Kachnu musíte mít upečenou dlouho předem. Peče se totiž více než 12 hodin. Jak na to? Popsali jsme v tomto receptu.
Upečené maso natrhejte. Housky nechejte vychladnout a rozkrojte napůl.
Nakrájejte cibuli na půlkolečka. Dejte na pánvičku, s trochou oleje a pomalu, dlouze duste. Pěkně dohněda, doměkka. Klidně hodinu. Já si tuhle cibuli dělám do zásoby, do mrazáku a pak ji jen stačí rozmrazit a ohřát. Až je cibule pěkně hnědá, nalijte na ni červené víno. Zvyšte teplotu a nechejte víno odvařit. Ochuťte solí a pepřem.
Je čas zkompletovat burger. Rozkrojenou housku opečte na grilu nebo na suché pánvičce. Namažte tatarskou omáčkou, dejte na ni natrhané kachní maso, plátek goudy, cibuli, salát a přiklopte horním dílem housky.
Hotovo!
Dobrou chuť přeje Elly.