Kuře na mléce, citronu a šalvěji podle Jamie Olivera
Mám několik „kuchařských idolů“. Jedním z nich je Jamie Oliver. Baví mě lehkost, s jakou vaří, jak kombinuje suroviny, jak jednoduše vytváří výborná jídla. Vyzkoušela jsem od něj už spoustu nápadů a kuře pečené na mléce patří mezi mé oblíbené.
Oproti originálnímu receptu jsem udělala pár úprav. Přidala jsem do receptu celý citron. V tom původním je pouze kůra.
Další změnu jsem udělala při pečení. Pekla jsem namísto na 190 °C na pouhých 160 °C a po půl hodině pečení jsem přidala teplotu a ke konci odklopila poklici.
Potřebujeme
- 1 celé kuře
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
- 10 stroužků česneku
- 700 ml plnotučného mléka
- olivový olej
- 1 kousek skořice vcelku
- 1 citron
- čerstvá nebo sušená šalvěj (asi 10 – 15 lístků)
Připravte si velký pekáč s poklicí. Já používám litinový, přijde mi nejlepší. Troubu si předehřejte na 160 °C.
Ve velké pánvi si rozehřejte olej. Kuře osolte a opepřete ze všech stran, i zevnitř. A poté opečte ze všech stran na pánvičce. Vložte do litinového pekáče. Přidejte i výpek, který vám zůstal v pánvičce.
Kuře zalijte mlékem a do toho naházejte neoloupané stroužky česneku. Přidejte skořici a kuře posypejte šalvějí.
Do mléka vložte dobře omytý citron.
Dejte péct. Pečte pod poklicí asi 30 – 40 minut. Průběžně polévejte tekutinou z pekáče. Poté zvyšte teplotu na 190 °C a pečte dalších 35 – 45 minut. Nakonec chvíli pečte odkryté, ať se dopeče kůrka.
Podávejte s omáčkou z mléka a bramborovou kaší.
Dobrou chuť přeje Elly, inspirovaná svým oblíbeným Jamie Oliverem.