fbpx
Polévky,  Recepty,  Testování

Svěží hrášková polévka se zakysanou smetanou

Mám moc ráda polévky. A ze všeho nejvíce ty snadné. Ale to jsou vlastně asi všechny, včetně vývaru. U toho jen déle trvá, než ho dostanete na stůl 🙂 Naše děti mají polévky také moc rády, ale jsou trochu vybíravé. Zeleninové polévky snědí, ale krémové. Dovedu je pochopit, tohle asi mají po mě. Taky nemám moc ráda kusy zeleniny v polévce.

A tak s velkou chutí vařím jemné krémové, všech možných chutí a vůní. Určitě už víte, že vařím denně. Takže jsem ráda, když mám po ruce pomocníky, kteří mi práci v kuchyni usnadní. Někdy jsou to děti, jindy manžel, ale nejčastěji kuchyňské spotřebiče. V tomhle směru spolupracuji ráda se značkou Tefal, která má pomocníků do kuchyně více než dost.

Aktuálně u nás jede často nový mixér Tefal Ultrablend Cook. Už dříve jsem si oblíbila podobnou mašinku, Easy Soup. Určitě jste ho zahlédli v mnoha mých receptech na polévky. Ultrablend Cook je ještě všestrannější. Dělám v něm smoothie, mixuji omáčky, polévky. Baví mě jeho funkce vaření a mixování, kterou se vlastně podobá Easy Soup.

Co mě baví nejvíce je, jaká konzistence je výsledkem jeho mixování. Polévky, smoothie i omáčky jsou neuvěřitelně nadýchané, našlehané. Pokud vybíráte nový stolní mixér, můžu určitě doporučit.

Co k dnešní polévce? Připravíte ji za půl hodiny, z mraženého hrášku, za pomoci funkce „soup“ v mixéru Tefal Ultrablend Cook. Anebo v hrnci a potom rozmixovat.

Je krásně vesele zelená, jemná, a když do ní vhodíte něco křupavého, tak bude úplně perfektní. Použijte třeba smažené kuličky nebo krutonky z rohlíků nebo toastového chleba.

Potřebujete

  • 500 g čerstvého nebo mraženého hrášku
  • 250 ml zakysané smetany
  • 500 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru (nemáte? Tak pomůže BUJONKA)
  • 1 cibule
  • kousek másla
  • sůl
  • mletý bílý pepř
  • špetka muškátového oříšku

Příprava ve stolním mixéru Tefal Ultrablend Cook je tak snadná, že jen jednoduše všechny suroviny dáte do mixéru, zapnete a po půl hodině podáváte horkou polévku. Bude tak krásně hladká, že není ani nutné ji přecedit, kvůli nepříjemným slupkám.

Kdo přístroj nemá, nemusí si zoufat. Polévku si připraví na plotně v hrnci…

V hrnci si rozpusťte kousek másla, na kterém osmahnete cibulku, nakrájenou nadrobno. Jen velice lehce, ať stále zůstane bílá. Přidejte hrášek. Do hrnce přidejte vývar. Promíchejte, přidejte pepř a muškátový oříšek a nechejte deset minut vařit. Déle ne, aby krém zůstal krásně zelený.

Přidejte do polévky smetanu. Ještě asi minutu provařte, aby se ohřála.

Hotovou polévku rozmixujte do krémova. Poté přeceďte, protože hrachových slupek se bohužel mixováním nezbavíte.

Podávejte ozdobené čerstvými bylinkami a doplněné třeba o křupavé polévkové kuličky.

Dobrou chuť přeje Elly.